Hajfestés miatti hajhullás

Azoknak, akik rendszeresen festik a hajukat, számolniuk kell ennek a káros hatásaival is. Biztos megéri festetni?

Az nem vitás, hogy a hajfestés számos pozitív hatással képes változásokat generálni, kezdve a külső megjelenéstől a kisugárzásig.

Amellett, hogy minimális idő- és pénz befektetésével az egyik legegyszerűbben pörgethetjük fel stílusunkat, egyéniségünket. Persze a mérlegnek van egy másik oldala is, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy a festésnek milyen káros hatásai vannak ránk és a hajunkra nézve.

Festés és színezés

A kozmetikai részleg polcain sorakozó számtalan szín és márka mellett a tartósság alapján is megkülönböztethetőek a festékek és színezők. Bizonyos típusok folyamatosan veszítenek intenzitásukból a hajmosások során, míg végül teljesen kikopnak a tincsekből. A tartós festékektől azonban nem lehet ilyen egyszerűen megszabadulni. Érdemes tehát végiggondolni, melyiket kenjük a hajunkra, hiszen a benne lévő kémiai összetevők is más-más hatást fejtenek ki.

Mi van a dobozban?

A hajfesték, ahhoz, hogy a várt szín valóban megjelenjen, a benne található kémiai anyag segítségével megbontja a hajszálak szerkezetét. Szinte minden festékben találunk ammóniát, és többnyire peroxidot is, amik nem csak a szín előhívását és beépülését segítik, de eközben roncsolják, károsítják a szálakat. Súlyosabb estekben allergiás reakciókat is kiválthat, aminek hosszabbtávú következményei lehetnek.

Száraz és fénytelen

A festés következtében a haj folyamatosan veszít nedvességtartalmából. Már néhány alkalom után észrevehető, hogy egyre szárazabbá válik. A gyakori festés miatt elvékonyodnak a szálak, amitől még inkább sérülékeny lesz, töredezni kezdhet. Ezek miatt a festett haj fénytelenné, fakóvá, igénybevetté válhat, ez pedig nem segíti az ápolt megjelenést.

Hajhullás veszély

Sajnos a már felsorolt negatívumok mellett a hajhullás erősödése is gyakori probléma a rendszeres hajfestésnél. A haj károsodása az idősebb embereknél gyorsabban bekövetkezik, hiszen a kor előrehaladtával a haj is öregszik a szervezetünk többi részével együtt. A hajhullás pedig nem csak bosszantó, de bizonyos idő elteltével láthatóvá válik.

Visszafordítható károk

Akiknek a negatívumok ellenére sem szeretnének lemondani a hajfestésről, mindenképpen többet kell törődniük hajuk védelmével, mint másoknak. Ehhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű hajápolási termékeket használjanak. A különböző pakolások és balzsamok használatával például jelentősen hozzájárulhatunk a hajszálak állapotának megóvásához.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz