Ha magabiztos vagy, nyersz!

A kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a túlzott magabiztosság számos különféle helyzetben legyőzi a pontos mérlegelést, legyen szó sportról, üzletről vagy akár háborúról.

Az Edinburgh-i, a Kaliforniai és a San Diegó-i Egyetemek közös kutatócsoportja matematikai modellezéssel szimulálták a túlzott magabiztosság hatásait nemzedékeken át.

Vizsgálatuk során a túlzott magabiztosságot, a pontos mérlegelőket és az önbizalomhiányt hasonlították össze.

A túlzott önbizalom gyakran jár jutalommal, feltéve, hogy a konfliktusban szerezhető nyereség az adott személy szemszögéből nézve elég nagy a küzdelem árához viszonyítva. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az evolúció természetes kiválasztódás elve valószínűleg a túlzott önbizalommal rendelkezőknek kedvezett, így a világhírű bokszoló, Mohammad Ali életszemléletével rendelkező emberek több utódot nemzettek, mint az olyan hozzáállásúak, mint például Woody Allen.

penz

Az evolúciós modell azt is mutatja, hogy a túlzott önbizalom a legjobb védelem a nagy bizonytalansággal és kockázattal szemben, amikor pedig ismeretlen ellenféllel vagy új technikákkal kerülünk szembe, a túlzott magabiztosság még ennél is jobb stratégiának bizonyul.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.