Ha ezt a négy dolgot kerüli, sokáig megmaradhat a hajszíne

Egy új hajszín mindig jó módszer arra, hogy feldobjuk a megjenésünket. Azonban akár teljes színváltás mellett döntünk, akár highlightokkal frissítjük fel hajszínünket nem árt, ha tudjuk, hogy számos olyan tényező van, mely gyorsíthatja új hajszínünk megkopását, kifakulását.

 

Az, hogy egy adott szín mennyire lesz tartós sok tényezőtől függhet – hívják fel a figyelmet a Dyson szakértői. Szerepet játszik benne a hajfestés technikája, a hajmosások gyakorisága, vagy éppenséggel az, hogy milyen színt választottunk, ugyanis bizonyos árnyalatok, például a vörös, hajlamosabbak gyorsabban „eltűnni” a hajból. Általánosságban elmondható, hogy a festékmolekulák könnyebben kiszabadulnak a sérült hajból, illetve az is befolyásolhatja hajszínünk tartósságát, hogy milyen gyakran és milyen fokú hőhatásoknak tesszük ki tincseinket hajformázás közben.

 

A hajszín ellenségei: UV, klór, tengervíz

 

A Dyson szakértői négy, a hajszín megfakulását gyorsító tényezőt alaposabban is körül jártak:

 

1.Magas hőmérséklet: Minél magasabb és gyakoribb hőhatásnak tesszük ki hajunkat hajformázás közben annál inkább esélyünk van arra, hogy hajszínunk idő előtt megfakuljon. Ennek hátterében az áll, hogy a túlzott hő károsíthatja a haj külső rétegét, ami lehetővé teszi a festékmolekulák távozását a hajból, és tompítja a szín élénkségét. Érdemes észben tartani azt is, hogy bár a hajfestési technikák napjainkra már sokkal kíméletesebbek, mint korábban voltak, azonban a felhasznált különböző kémiai anyagok is károsíthatják hajunk szerkezetét. Ehhez aztán hozzáadódik a magas hőfokon történő hajszárítás és hajformázás kedvezőtlen hatása és máris búcsút is inthetünk vadonatúj hajszínünknek.

 

2.UV sugarak: A túlzásba vitt napozás nemcsak a bőrünknek árthat, hanem a hajunkra sincs jó hatással. Az erős napfény egyrészt a hajban található, természetes melanin pigmentek elpusztításával ronthatja a hajszín élénkségét, a festékmolekulák pedig könnyebben ki tudnak „szabadulni” a sérült hajból.  Ezen felül az UV sugárzás a festési folyamat során képződő színmolekulákat is károsítja, ami a szín kifakulásához vezet.  Az UV sugárzás ellen nyáron a legkönnyebben úgy védekezhetünk, hogy ha kalapot viselünk, illetve igyekszünk az árnyékban tartózkodni.

Foto:123rf.com

3.Klór: Az úszómedencékben lévő klór szintén károsíthatja a haj kutikuláját-azaz külső rétegét, aminek következtében hajunk sokkal érzékenyebbé válik a mechanikai sérülések iránt. Az úszómedencék algamentesítésére használt réz alapú algaölőszerek pedig a szőke hajszínűeknek nem jelentenek jó hírt, mivel hatásukra a szőke haj zöldes árnyalatot vehet fel. A legjobb, amit tehetünk, ha az úszás befejeztével a lehető leghamarabb hajat mosunk, ezzel eltávolítva például a klórt a hajunkból, hogy csökkentsük a károsodás kockázatát.

 

4.Tengervíz és homok: Talán nincs is jobb, mint egy régen kiérdemelt nyári, tengerparti nyaralás. Azonban a tengervíz sóréteggel vonja be a hajat, növelve a hajszálak súrlódását, ami pedig a haj töredezettségét vezet. A homok pedig mintegy „elkoptatja” a haj kutikula rétegeit. Itt is tanácsos úgy eljárni, mint a medencézés esetén, azaz amint lehetőségünk van rá, mossuk ki a sót és a homokot is hajunkból, így őrizve annak épségét.

Nyári hajápolási tanácsok

Hajformázás, de csak ésszel

 

Hajszínünk megőrzéséért szerencsére mi is sokat tehetünk, ezért is érdemes gondosan megválasztani milyen hajformázó eszközöket használunk. Igyekezzünk olyan termékeket, például hajvasalót választani, melyeken szabályozható a hőmérséklet. Egyes gyártók, például a Dyson, a haj megőrzése érdekében intelligens hőszabályzással szerelte fel hajkiegyenesítőjét, mely egy beépített érzékelő által másodpercenként 100-szor szabályozza a hőmérséklete, hogy a készülék nem melegedjen túl. Érdemes hajunk típusát, hosszát is mindig figyelembe venni a használni kívánt hőmérséklet kiválasztásakor – a magasabb hőfok inkább az erős szálú hajjal rendelkezőknek lehet jó választás.

Foto:Dyson

A Dysonról
A Dyson egy Bath melletti ingatlanban indult útjára és 1993-as alapítása óta folyamatosan növekszik. Mostanra egy globális technológiai vállalattá fejlődve mérnöki, kutatási, fejlesztési és tesztelési tevékenységet folytat az Egyesült Királyságban, Malajziában, Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken is és világszerte 10 551 szabadalommal és folyamatban lévő szabadalommal rendelkezik. 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.