Ha az üvegplafon csapott pofon…

,,Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!” Esetleg elnök s vezető. Férfiként biztosan. Nőként az előmenetelednél falba fogsz ütközni. Méghozzá átlátszóba…

A nők egyenjogúak a férfiakkal. Tanulhatnak, egyetemet végezhetnek, rendelkeznek választójoggal. Minden adott, hogy azzá váljanak, amivé akarnak… legalábbis, egy bizonyos határig. Az egyes vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a nők hiába rendelkeznek a férfiakkal azonos végzettséggel, képességekkel, gyakorlati tudással és tapasztalattal, mégsem tudnak ugyanolyan ívű karrierutat bejárni. Ezt a jelenséget találóan ,,üvegplafon effektusnak” nevezik.

Fotó: Pixabay

Nem látjuk, hogy ott van, csak érezzük…

Számos szaklap, szociológiai és más vizsgálatok kutatták a jelenség okát. Jelenleg, a legelfogadottabb magyarázat szerint, nem a nők, hanem a társadalmi beidegződés az oka, hogy az a bizonyos plafon, egyelőre áttörhetetlennek bizonyul. A jelenséggel foglalkozó szakemberek több magyarázattal is előálltak, hogy miért kerülnek hamarabb vezető beosztásba a férfiak.

Az egyik vizsgálat azt mutatta ki, hogy szemben kollégáikkal, a nők kevésbé szeretik hangoztatni, hogy a cégnél elért eredmények javarészt az ő munkájuk gyümölcse. Ezzel szemben a másik nem képviselői, többnyire felhívják felettesük figyelmét ezekre, így az álombeosztás is előbb az ölükbe hull.

főnök

A sztereotípiák működnek. Gondoljunk csak bele, hogyan tudna megfelelően irányítani megannyi alkalmazottat és felelősségteljes döntéseket hozni egy kedves, törékeny, naiv hölgy? Sehogy, mivel alig három, középvezetői beosztásban pedig, mindössze harminc százalékának van esélye megcáfolni ezt a képet és bebizonyítani ennek ellenkezőjét. A velük kapcsolatban kialakult negatív képzetek miatt, a megfigyelések szerint, leginkább olyan környezetben tudnak előrejutni, ahol döntő többségében női alkalmazottak vannak.

Babát vársz, vagy vezető beosztást?

A kutatások azt igazolják, a kettő egyszerre nem működik. Nemek közti diszkrimináció tipikus esete, amikor az állásinterjún a hölgyeknek nem csak korábbi pályájukról, hanem későbbi terveikről is be kell számolniuk, legalábbis ami a gyermekvállalást illeti. Ráadásul, ha nő létére sikerül feltornásznia magát magasabb pozícióba a ranglétrán, mindössze kétharmadát viheti haza annak az összegnek, mint amennyit férfi kollégái keresnek ugyanazon bőrfotelben.

Ne csak tisztítsuk az üveget, hanem törjük be!

Ne érezzük magunkat otthonosan a ránk szabott szerepben! Ha elfogadjuk, hogy falat állítanak a tehetségünk elé, valóban nem fogunk átjutni rajta, csak bentről szemlélhetjük a kilátást. Magas beosztást betöltő nők azt tanácsolják, az érvényesüléshez és az előmenetel eléréséhez, férfias tulajdonságokra is tegyünk szert! Természetesen úgy, hogy ne nyomjuk el a női jellemvonásokat sem. Ezzel a sajátos ötvözettel erős kalapács kerülhet a hölgyek kezébe. Használjuk bátran!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.