Gonosz férj, depressziós nej

Az ellenséges és goromba férjek depresszióba hajszolhatják feleségüket ? mutatták ki a legújabb kutatások.

A kutatás során a tudósok 416 házaspár otthoni tevékenységét figyelték meg 20 perces videoklipek formájában. A videókat két kategóriába sorolták: antiszociális és ellenséges viselkedésformák szerint. Ezek után megvizsgálták a házastársak mentális egészségét és depresszióra való hajlamukat is.

?Egyértelmű, hogy a férjek ellenséges viselkedése növeli a feleségek depresszióra való hajlamát – nyilatkozta Christine Proulx, a Missouri Egyetem kutatója – Minél erőszakosabb és antiszociálisabb a férj, annál valószínűbb a krónikus depresszió kialakulása a feleségnél.?5212Ezzel ellentétben a feleségek depressziója úgy tűnik nincs hatással a férjek mentális állapotára: ?Valószínű, hogy a nők lelkiállapota sokkal szorosabban köthető a velük közeli kapcsolatban lévők lelkiállapotához, mint a férfiak esetében, akik mentálisan kevésbé sérülékenyek, ezért nincs hatással rájuk feleségük ellenségessége.?

A férfiak védve vannak, a morcos feleségek ugyanis nincsenek hatással férjük mentális egészségére.

Az Országos Pszichiátriai Egészségügyi Intézet adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg a lakosság 10 százaléka szenved valamilyen fokú depressziótól.

A kutatás részletes leírása a Journal of Family Psychology legújabb számában olvasható.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.