Gond a fejben- az agyalapi mirigy zavarai

Az agyalapi mirigy- vagyis a hipofízis- a hormonális rendszer mozgatórugója, ugyanis az általa termelt hormonok számos más belső elválasztású mirigyre hatnak.

Így, ha a hipofízis működésében zavar keletkezik, az igen szerteágazó tüneteket produkál. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mikor gyanakodjunk az agyalapi mirigy zavarára. 

A hormonrendszer karmestere 

Az agyalapi mirigy csupán egy borsó nagyságú szerv, ám igen jelentős feladattal bír, ugyanis az egész hormonháztartást szabályozza. A mirigy két részre osztható, melyek más-más hormonok termeléséért felelősek, és más-más egyéb belső elválasztású mirigy működésére hatnak.  

Elülső lebeny: LH, FSH, ACTH, TSH, prolaktin, növekedési hormon, melanocita stimuláló hormon 

Hátulsó lebeny: oxitocin, vazopresszin 

  

Leggyakrabban tumor okozza a hipofízis működésének zavarát 

agyalapi mirigy zavara

Foto:123rf.com

Amennyiben valamely belső elválasztású mirigy – mely nem az agyalapi mirigy- hormontermelésében zavar keletkezik, úgy az meglátszik a hipofízis hormontermelésén is. Pl.ha kevés a pajzsmirigy hormon, úgy az agyalapi mirigy több TSH-t termel. Azonban az is előfordulhat, hogy magával az agyalapi miriggyel van probléma, és ez hat a többi szerv hormontermelésére. A leggyakoribb, amikor tumor alakul ki a hipofízisben– ez legtöbbször jóindulatú adenoma. Ezek a daganatok lehetnek hormontermelőek is, ám ha nem azok, akkor is hatással vannak erre a folyamatra, ugyanis ahogy növekednek, nyomhatják a mirigy egyes részeit (esetleg egészét), ami csökkent hormontermeléshez vezet. 

A pajzsmirigyzavarok közül a legtöbb figyelmet a túl-és az alulműködésnek szentelik, melyek hátterében gyakran a szerv gyulladása húzódik meg.

Nagy problémákat okozhat a pajzsmirigygyulladás

A tumort gyakran véletlen fedezik fel (incidentaloma) az agy egyéb okból végzett radiológiai vizsgálata során, és az esetek egy részében nincsenek is tünetei. Amennyiben vannak, és csökkent a mirigy hormontermelése, úgy általában fejfájás, szédülés, gyengeség, menstruációs zavarok, szexuális problémák jelentkeznek. A daganat növekedése látásromlást, látótérkiesést, fejfájást eredményezhet. Ha túltermelés áll fenn, tünetei attól függnek, mely hormon mennyisége nő meg: pl. a leggyakoribb prolaktin túltermelés esetén nőkben indokolatlan tejcsorgás, menstruációsproblémák, meddőség, míg férfiakban merevedési zavar lép fel.

Nagy mennyiségű növekedési hormon acromegaliat/gigantizmust eredményez, a Cushing kórt pedig túl sok ACTH generálja- mondja dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

Érdemes tudni, hogy bár az agyalapi mirigy működésének zavarát az esetek többségében jóindulatú daganat okozza, hormontermelését befolyásolhatja még a mirigy sérülése, sugárzása, fertőzése, gyulladása, vérellátási zavara, autoimmun folyamat, valamint ún. üres sella szindróma is (ekkor a mirigy összezsugorodik, az azt körülölelő csontos képlet elváltozása miatt). 

Foto:123rf.com

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk agyalapi mirigy zavarára? 

Mint említettük, sokszor radiológiai vizsgálat során véletlen fedezik fel a problémát, mivel nem okoz különösebb tüneteket. 

 

Ha mégis, azok leggyakrabban a következők: 

  

  • Tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül 

  • Gyengeség, fáradékonyság, alulműködés esetén a vérnyomás csökkenése 

  • Menstruációs zavarok, meddőség, férfiakban szexuális problémák 

  • Striák 

  • Túlsúly 

  • Végtagok (kéz/láb) és az arc csontjainak megvastagodása, arcvonások megváltozása 

  

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.