Gáz az élet, ha túlsúlyos nő vagy ha alacsony férfi vagy?

Van valami valós alapja is ennek a megállapításnak, vagy csak egy ősrégi sztereotípia? 

“Van valami magában az alacsonyságban és a kövérségben, ami rosszabb életkilátásokkal jár” – mondja a kutatást vezető Timothy Frayling, az angol University of Exeter genetika professzora.
Egy alacsonyabb férfi átlagosan 2100 dollárral keres kevesebbet évente, mint hat centivel magasabb társa. A nőknél hat-hét extra kiló ugyanúgy 2100 dollárral kevesebb éves bevételhez vezet.

Tehát számos területen hátrányban vannak az alacsony férfiak és a teltebb nők: kisebb eséllyel jutnak be a felsőoktatásba, szereznek kreatív állást és keresnek sok pénzt.

Foto:pixabay.com

Rayling szerint valószínű, hogy nem genetikai oka van a jelentős különbségeknek, hanem társadalmi konstrukcióról van szó: az emberek kompetensebbnek találnak egy magas férfit, illetve egy vékony nőt, ami aztán hatással van ezeknek az embereknek az önbizalmára, s így a teljesítményére is.

A szakember szerint az sem ritka, hogy a fővonalas szépségideáltól eltérő emberek egyszerűen társadalmi diszkriminációval kénytelenek szembenézni, ezért nehezebben boldogulnak.

“Nem szeretném, ha az emberek azt hinnék, hogy nem lehet változtatni az életünkön, ha genetikailag adottak bizonyos keretek. A kutatás célja nem az volt, hogy egyfajta determináltságot bizonyítsunk, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet, milyen nagy mértékben befolyásolja emberek életét az, hogy miként tekint rájuk a társadalom” – vélekedik Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus, a New York- Lennox Hill Hospital munkatársa.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.