Fura, de ezek az unalom jótékony hatásai

Kicsit unatkozol? Lehet, hogy pont erre van szükséged, hogy a legjobb ötleteid megszülessenek, hogy felszabadítsd a kreativitásod, vagy egyszerűen csak pihentesd az agyad…


1973-ban – amikor az internet, a Netflix és a játékkonzolok még csak a sci-fi szüleményei voltak – a BBC új műsort indított, hogy a gyerekeket szórakoztassa az iskolai szünetben. A nem túl frappáns műsor teljes címe: Miért nem kapcsolod ki a tévét, és csinálsz helyette valami kevésbé unalmasat?


Az Egyesült Királyság minden tájáról érkező gyerekek megpróbálták inspirálni társaikat, hogy kipróbáljanak különböző tevékenységeket, például portrékat készítsenek kapcsokból, vagy  mini sonkás-sajtos szendvicseket kenjenek (ezt egyébként nem én találtam ki. Most néztem meg egy teljes epizódot a YouTube-on).

agy, gondolat

Foto:123rf.com

Manapság, az éjjel-nappal tartó szórakozás korában (technikailag) nehezebb unatkozni. Ha a műsor, amit nézel, lapossá vált, választhatsz egy azonnali, magas oktánszámú alternatívát, vagy elszórakoztathatod magad a közösségi médián való görgetéssel anélkül, hogy felállnál a kanapéról. De ez nem feltétlenül jó dolog. 

“Az adott feladattól való elvonatkoztatásnak – vagy egyszerűen csak az ingerektől való megfosztottságnak – a kutatók szerint megvannak az előnyei”


Az unalom kreatívabbá tesz minket?

Foto:pixabay.com

Mindenekelőtt az unalom arra motivál, hogy valami kevésbé unalmas elfoglaltságot keressünk. Ha például unatkozol a munkahelyeden, az arra ösztönözhet, hogy pályamódosítással foglalkozz. Vagy ha nincs semmi, amit érdemes lenne nézni a tévében, úgy dönthetsz, hogy kikapcsolod, és egy új hobbival  szórakoztatod magad.


A University of Central Lancashire kutatói szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy az elmúlt két év bezártsága miatt miért nőtt meg a kreativitás az otthon rekedt emberek körében. A banánkenyér-készítéstől kezdve a gyerekkorunk óta először ecsetet ragadó emberek közül sokan rájöttek, hogy a Netflixen  annyiszor nézték már meg a Bridgetont, hogy végre más szórakozási módot kellett találniuk.

 

De mi a helyzet azokkal az esetekkel, amikor nincs más választásod, mint hogy kitarts az unalmas helyzet mellett – például egy hétköznapi feladat elvégzése a munkahelyeden vagy a buszra várakozás? A jó hír az, hogy az unalom, amit olyankor érzel, beindíthatja a kreativitást, és segíthet a legjobb ötletekkel előállni – állítja az Academy of Management Discoveries folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány.

Azok az emberek, akik később egy unalmas babválogatós feladatban vettek részt, jobban teljesítettek a kreatív ötletek kitalálásában, mint egy másik csoport, akik először valami érdekesebb feladatot kaptak.

Mi értelme van az álmodozásnak?

 

Az unalom érzését elnyomó olyan zavaró tényezők nélkül, mint a közösségi média és a televízió, könnyen előfordulhat, hogy visszanyúlunk az ősrégi biztonsági megoldáshoz: az álmodozáshoz. És annak ellenére, amit a szülők és a tanárok mondtak neked, amikor fiatal voltál, az álmodozás jót tesz neked. Ha a technológia zavaró tényezői nélkül hagyjuk gondolatainkat elkalandozni, az hasznos módja lehet annak, hogy “engedjük elménknek, hogy kikapcsolódjon, enyhítsük a stresszt és megoldjuk a problémákat, ezzel fokozva termelékenységünket és kreativitásunkat” – írja a University of Central Lancashire munkatársa, Dr. Sandi Mann.

“Annak ellenére, amit a szülők és a tanárok talán mondtak neked, amikor fiatal voltál, az álmodozás jót tesz neked”

Foto:123rf.com

Sőt, ha nehezen tudod megállítani, hogy unalmas megbeszélések vagy feladatok közben ne kalandozzanak el a gondolataid, az a lenyűgöző agykapacitásod eredménye lehet – állítja a Georgia Institute of Technology 2019-es tanulmánya.

Azok az emberek, akik gyakoribb álmodozásról számoltak be, magasabb intellektuális és kreatív képességeket értek el, és hatékonyabb volt az agyuk. Egyszerűen fogalmazva, úgy tűnik, egyes emberek jobban felkészültek arra, hogy egyszerre több dologra is tudjanak koncentrálni, mint mások.


Hasonlóképpen, egy unalmas megbeszélés vagy telefonhívás közbeni firkálgatás is pont a megfelelő mennyiségű stimulációt nyújthatja ahhoz, hogy éberek maradjunk és figyeljünk, állapították meg a Plymouthi Egyetem kutatói. Azok az emberek, akik firkálgattak, miközben egy unalmas, zagyva hangpostai üzenetet hallgattak, jobban fel tudták idézni a hívás részleteit, mint azok, akik csak ültek és hallgatták.

unalom

Foto:pixabay.com

Könnyebben unatkozunk manapság?

 


Mégis, miért ábrándoznál a buszmegállóban, ha egyszerűen csak görgetheted a telefonod, mint mindenki más?

Kezdjük azzal, hogy minden szabad perced egy képernyő bámulásával töltöd, jól dokumentáltan negatív hatással lehet a mentális jólétedre, az alvás minőségére és a látásodra. De ez még nem minden: idővel csökkenti az unalomtűrő képességed szintjét, és azt jelenti, hogy kevésbé leszel képes kreatívan gondolkodni, problémákat megoldani, vagy egyszerűen csak észrevenni, mi történik körülötted.

Végső soron, ha természetesnek vesszük, hogy mindig lesz valami a közelben, ami szórakoztat minket, akkor elveszítjük a képességünket arra, hogy másokat szórakoztassunk, kreatívan gondolkodjunk, és hagyjuk, hogy az elménk kikapcsoljon és pihenjen. Nem jutunk többé új ötletekhez, és kevésbé vagyunk motiváltak arra, hogy valami kevésbé unalmasat csináljunk helyette. Suttogva mondom: fennáll a veszélye, hogy mi magunk is unalmassá válunk.

Unalomrágcsák – Van, amit nyugodtan megehetsz!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.