Függőség – mit jelent és hol kezdődik?

Minden annak számít, ami jutalomérzetet okoz

Modern világunkban bizony számtalan függőség létezik, a cukorfüggéstől a jégkockafüggőségen keresztül a pornóig. S itt van egy mindennapos is: a telefonfüggőség. Mit jelent ez a jelenség pontosan és mit érdemes tudni róla?

A függőség egy igen bonyolult probléma. Még a különböző mentális egészségügyi szakértők is eltérően definiálják. Van azonban néhány része a dolognak, amelyben egyetértenek.

Amennyiben egy viselkedésforma vagy egy szer árt nekünk vagy az emberi kapcsolatainknak, ha nehéz azt tartósan elkerülni, s azt vesszük észre, hogy folyamatosan vágyakozunk utána, függőségről beszélhetünk.

Az 1970-es és 80-as években a pszichológusok csupán az olyan káros szenvedélyekre használták a függőség szót, mint az alkoholizmus vagy a cigaretta. A 21. században azonban az agyi szkennelést lehetővé tevő technológia kimutatta, hogy bizonyos viselkedésformák hatására ugyanazok a pontok reagálnak az agyban, amelyek a jutalmazáshoz köthetők.

Hol kezdődik a függőség?

Nem is olyan régen a szakemberek még elsősorban a különféle szerekre gondoltak, amikor függőségről beszéltek. S miközben egyes pszichológusok fenntartják a vélekedést, hogy csupán az alkohol vagy a kokain lehet addiktív, egyre többen meggyőződnek arról: számos viselkedésforma létezik, amelyre az ember vágyik és ami függőséghez vezethet.

Bizonyos viselkedések akkor kezdenek addiktívvá válni, amikor az ember arra használja őket, hogy saját személyes fájdalmát enyhítse, problémáját „kezelje”. Olyan érzése van tőle, mintha jutalmat kapna. Ezt a jutalmat azonban egyre inkább követelni kezdi, egyre több kell belőle.

A különféle függőségek is hasonlóak

Noha a függőségek bizonyos dolgokban egyeznek, a szakemberek nem értenek egyet abban, mennyire lehetnek ezek hasonlóak egymáshoz.

Vagyis, a függőség meghatározása is változik. De vajon az okostelefon ellenőrzésének kényszerét lehet-e ugyanolyannak tekinteni, mint az alkoholfüggőséget? Az agyszkennelés során hasonló foltok világítanak – az agy jutalomközpontjai -, ha valaki függ valamitől, legyen az szer vagy viselkedés. Abban azonban valóban kismértékű az egyetértés a szakértők körében, milyen messzire érdemes elmenni az összehasonlításban.

33520353 – hands of caucasian businessman addicted to work tied and bond with iron chain handcuffed to computer laptop in workaholic, internet slave and addict concept

Talán sokkal hasznosabb feltenni magunknak a kérdést: „hogyan érzem magam a kényszeres magatartásom során?” Ugyanis minden, amit túl sokszor csinálunk és az ártalmas ránk, illetve családunkra nézve, kikerült az ellenőrzésünk alól. Ez annak a jele lehet, hogy ideje segítséget kérnünk.

Amennyiben életünkben ilyen viselkedést tapasztalunk, keressünk fel egy orvost vagy hozzáértő terapeutát, aki segíthet visszanyerni az irányítást életünk felett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.