Függőség – az okostelefontól a edzésfüggésig – 1.rész

Minden annak számít, ami jutalomérzetet okoz

Napjainkban már nem csupán az alkohol- vagy a szerfüggőséget nevezzük függőségnek. A modern világban a telefontól kezdve a koffeinen át a játékfüggésig számos problémával találkozhatunk. Ássunk egy kicsit mélyebbre.

Lehet, hogy mi magunk is függők vagyunk?

Modern világunkban számos függőség létezik. Míg korábban a szakértők leginkább az alkohol- a cigaretta- vagy a kábítószerfüggést tartották függőségnek, mára több mint elég van az addikciófajtákból – s sokan nem is gondolják, hogy függők.

De lássuk, melyek azok a viselkedésformák vagy szerek, amelyektől függőség alakulhat ki.

1.Okostelefon függőség: egy felmérés szerint napjaink embere naponta 3 órát tölt a telefonját nézve, s átlagosan 150 alkalommal ellenőrzi azt. A tinédzserek fele be is ismeri, hogy függő. Az applikációk készítői tudják ezt, s a lehető legaddiktívabb élményeket igyekeznek megalkotni, hogy megtartsák fogyasztóikat. Ideje korlátokat szabnunk a telefonhasználatnak.

2.Koffeinfüggőség: a keményebb drogokhoz hasonlóan a koffein is függőséget okoz. Ha megpróbáljuk elhagyni, elvonási tüneteink lesznek – kimerültség, nehéz koncentráció, akár hányinger is. Ingerlékennyé válhatunk és fejfájás gyötörhet.

Fotó: 123rf.com

Jó hír azonban, hogy ha megpróbáljuk elhagyni, az agy 1-2 hét alatt átáll és már nem tapasztalunk kellemetlen tüneteket.

3.Cukorfüggőség: máig vita tárgya, hogy a cukor addiktív-e. Ha túl sokat eszünk belőle, valóban a függőség hatásait produkálja. Ha megeszünk egy cukros finomságot, egy ideig jól vagyunk, de ezt az energiaforrást a test nem tudja hosszú ideig megtartani. Tény, hogy a cukor olyan erőteljes jutalmazást ad az agynak, amely még a kokaint is képes túlszárnyalni.

Fotó: 123rf.com

Az agy azonban nemcsak a cukorra reagál így, az édes, a sós és az olajos is hasonló hatást produkál. Komoly örömöt érzünk ezek fogyasztása közben, ezért igen nehéz ellenállni.

4.Vásárlásfüggőség: éreztük már elveszve magunkat, ha nem volt nálunk bankkártya vagy elég pénz? Váltott már ki vásárlásunk vitákat a szeretteinkkel, vagy akár hazudtunk is azzal kapcsolatban? Ha bármely eset előfordult már, gyanítható a vásárlásfüggőség. A dohányzáshoz vagy iváshoz hasonlóan a vásárlás is ad egy öröm-löketet, melyet aztán újabb szomorkodás követ. A rövid ideig tartó érzelmi csúcsnak hamar vége, s gyakori a bűntudat, a megbánás utána. Számos vásárlásfüggő sosem hordja vagy használja azt a dolgot, amit megvett.

5.Játékfüggőség: az ehhez hasonló, szokatlan függőségek rövid, intenzív élményt okoznak, melyet érzelmi mélypont követ. A játékfüggőség sem más – amikor a játékosok nyernek, úgy érzik, övék a világ. Ha valaki függő, ez az érzés átmenetileg minden korábbi mélypontot képes felülírni – vagyis, azt az időszakot is, amikor rosszabbul mentek a dolgok. Idővel azonban a dolgok sosem mennek úgy, ahogy kellene.

Fotó: 123rf.com

A játékfüggő gyakran hazudik azzal kapcsolatban, mennyit játszik, s akkor is vevő a dologra, ha nincs pénze – kölcsönkér, abban a hitben, hogy visszanyeri a pénzt, sőt még többet. Sokszor azonban már csak adósságait igyekszik rendezni.

6.Plasztikai műtét függőség:  bizony, ilyen is van – bármily bonyolult és fájdalmas is tud lenni egy ilyen beavatkozás, aki egyszer elégedett volt bele, függővé válhat. A kozmetikai műtétek persze nem feltétlenül ártalmasak, sőt növelik az önbecsülést. Azoknak sokat segítenek, akiknek reálisak az elvárásaik. Csakhogy nem mindenkinek az elvárásai ilyenek. Ezer emberből 1-3 ún. testdiszmorfia rendellenességgel küzd, olyan mentális állapottal, amelyben az illető meg van győződve róla, hogy hiányosságai vannak, s tökéletessége érdekében újra kés alá fekszik. Azok körében, akik plasztikai műtétet vesznek igénybe, 15-ször nagyobb e mentális probléma gyakorisága, mint másoknál. S a testdiszmorfia általában nem sokat javul egy-egy operációt követően.

Fotó: 123rf.com

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.