Fontos tények a pitvarfibrillációról – Tudatosság hete

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hetét (Global Atrial Fibrillation (AF)Aware Week) minden év novemberében rendezi meg az angol Atrial Fibrillation Association. A tematikus hét fő célja figyelemfelhívás a betegség időben történő felismerésére és mielőbbi kezelésére.

Fotó: 123rf

A pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés vagy PF, a leggyakoribb szívritmuszavar.1 Akkor fordul elő, amikor a szív két felső ürege (a pitvarok) túl gyorsan, vagy kontrollálatlanul húzódnak össze.2 A szívverést elektromos impulzusok vezérlik, a PF esetében ezek az elektromos impulzusok rendszertelenné válnak, így a két pitvar összehúzódásának összhangja is megszűnik. Ez rendszertelen, gyakran szabálytalan és/vagy szapora szívveréshez vezet, ami időnként remegésnek érződik. Amikor a szív rendszertelenül ver, akkor a vért sem pumpálja megfelelő hatékonysággal.

 

A Pitvarfibrilláció Tudatosság Hete során 2020. november 16. és 22. között hívják fel a figyelmet a leggyakoribb szívritmuszavarra, ami Európában 11 millió, Magyarországon pedig mintegy 300 ezer embert érint1,2. A szabálytalan szívverés súlyos szövődményekhez, például vérrögök kialakulásához vezethet, illetve ötszörösére növeli a szívelégtelenség és 2,4-szeresére a szélütés kockázatát.3

Fotó: 123rf

A pitvarfibrilláció korai felismerése és a kezelés időben történő alkalmazása azonban megváltoztathatja a betegség lefolyását és javíthatja a betegek életminőségét és várható élettartamát.4 A pitvarfibrillációban szenvedők legalább egyharmadának tudomása sincs arról, hogy szívritmuszavara van.  

Mindazonáltal vannak olyan egyszerűen megtanulható módszerek, amivel a betegek is ellenőrizhetik állapotukat. Ilyenek lehetnek például a pulzusszámlálás, pulzusszámláló okos-alkalmazások, vagy eszközök használata, az automata vérnyomásmérő aritmia kijelzésének külön figyelésére.

Fotó: 123rf.com

A gyógyszeres kezelés sajnos csak a betegek fele (52%) esetében hatásos5, így érdemes lehet  más, műtéti megoldást is keresni. A katéteres abláció olyan műtéti beavatkozás, amely során elroncsolják a szabálytalan ingereket adó gócot, vagy meggátolják a szabálytalan inger tovaterjedését. Bár ez a megoldás hatékonyabb a betegség súlybosodásának (progressziójának) késleltetésében, ennek ellenére a műtétre alkalmas betegek mindössze 4%-án végeznek katéteres ablációt6.

Fotó: 123rf.com

Prof. Dr. Gellér László, a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Bizottságának Elnöke, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai részlegének vezetője látja el Magyarországon a legnagyobb számban a katéteres ablációra váró betegeket. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, amely jelentősen növeli a stroke rizikót, és bár közvetlen életveszélyt önmagában ritkán okoz, de jelentősen rontja a betegek életminőségét és ezen túl az egészégügyi ellátó rendszert is nagy mértékben terheli. A gyógyszeres terápiák önmagában sajnos nem kellően hatékonyak, az eszközös kezelés, az úgynevezett pitvarfibrilláció abláció a betegek legnagyobb részénél azonban tartós ritmuszavarmentességet és jelentősen javuló életminőséget eredményez.

Fotó: 123rf.com

Prof. Dr. Zima Endre, a SE VSZEK egyetemi tanára, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport elnöke szerint a pitvarfibrilláló betegeknél az életminőség visszaállítása, a potenciális szövődmények kivédése a munkaképesség visszaállítását és a GDP növelhetőségének zálogát jelenti. „A pitvarfibrilláció felismerésének oktatása a lakosság körében igen fontos. A tünetmentes betegnél is fel lehet ismerni idejekorán a ritmuszavart ha a beteg méri a vérnyomását és rendszeresen ritmuszavart  vagy hibaüzenetet jelez a vérnyomásmérő.”

Dr. Földesi Csaba, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Elektrofiziológiai és Pacemaker Terápiás Részleg főorvosa szerint „Több megoldás is lehetséges a potvarfirilláló betegnél, és nem mindegy melyik megoldást kinél és milyen céllal alkalmazzuk. Ha megnézzük a gyógyszeres kezelés egyéves sikerességét, ott ha csak gyógyszert adunk a betegeknek, nem több mint 8%-a az 1 éves ritmuszavar mentességnek az esélye, szemeben a 80%-os ablációs ritmuszavar mentességgel.”

A Covid19 fertőzés  kockázati tényezőiről korlátozott információ áll rendelkezésre, de ezek alapján az idősebb felnőttek és bármilyen korú, súlyos betegségben szenvedőknek nagyobb kockázatot jelenthet a fertőzés.

Mit tehet egy pitvarfibrillációban érintett a biztonsága érdekében?

  • Amennyiben a pitvarfibrilláció (PF)tüneteit Ön már tapasztalta és a betegsége felismerésre került, továbbra is folytassa megszokott kezelését, akár úgy, hogy gyógyszert szed, akár úgy, hogy kizárja a PF-et okozó tényezőt az életéből. Ha gyógyszerre vagy tanácsra van szüksége, forduljon orvosához.
  • Ha úgy gondolja, hogy most először alakult ki Önnél pitvarfibrilláció (PF), hívja fel a háziorvosát és beszélje meg vele a tüneteket. Csak kifejezetten az orvosa tanácsára vagy kérésére menjen be a rendelőbe vagy a kórházba.

A pitvarfibrillációról (PF)

A pitvarfibrilláció, más néven pitvari remegés vagy PF a leggyakoribb szívritmuszavar.1 Akkor fordul elő, amikor a szív két felső ürege (a pitvarok) túl gyorsan, vagy kontrollálatlanul húzódnak össze.2 A szívverést olyan elektromos impulzusok vezérlik, amelyek a szív összehúzódásait hangolják össze.27 A PF esetében ezek az elektromos impulzusok rendszertelenné válnak, és ezzel a két pitvar összehúzódásának összhangja is megszűnik. Ez rendszertelen, és gyakran szapora szívveréshez vezet, amely időnként remegésnek érződik. Amikor a szív rendszertelenül ver, akkor a vért sem pumpálja megfelelő hatékonysággal. Ettől a beteg rosszul lehet, vagy más pitvarfibrillációra jellemző tüneteket tapasztalhat, mivel az oxigén nem jut el megfelelően valamennyi testrészbe. A PF önmagában nem életveszélyes. Azonban fontos orvosi segítséget kérni, hogy megfelelő kezelést kapjunk, ami nem csak a tünetek kontrollálását jelenti, hiszen a PF súlyos betegségekhez, például PF-okozta szélütéshez is vezethet.3 A PF elterjedt egészségügyi probléma, amely Európa-szerte 11 millió embert érint, és a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. A 40 év felettiek közül valószínűleg minden negyedik embernél kialakul pitvarfibrilláció az élete során.1,28 A PF okai nem mindig egyértelműek és lehetnek nagyon összetettek is. 4,29,30 A lehetséges okok igen szerteágazóak, és a szívbetegség, a kor, a család kórtörténete, a magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és egyéb krónikus állapotok mind a pitvarfibrilláció rizikófaktorainak számítanak.4,31

 

A Johnson & Johnson orvostechnikai cégekről

A Johnson & Johnson orvostechnikai cégeinél abban segítünk az embereknek, hogy a lehető legjobb minőségben éljék az életüket. Több mint százéves tapasztalatunkkal a legégetőbb egészségügyi problémákat kezeljük, és bátor lépéseket teszünk, amelyek új szintre emelik az orvoslást, miközben javítják az emberek egészségüggyel kapcsolatos tapasztalatait. A sebészet, az ortopédia, a látás és a műtéti eszközök területén életek megmentésében segítünk, és egy egészségesebb élet lehetőségét teremtjük meg mindenhol, mindenki számára.


További információért kérjük, látogassa meg a www.jnjmedicaldevices.com weboldalt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.