Főnöknek a főnőkének a főnöke!

A vezető beosztású embereknél természetes, hogy magabiztosak és annak is tűnnek. A Michigan Egyetem kutatásából azonban az is kiderült, hogy minél magasabban áll valaki a hierarchiában, annál kevésbé látják őt együttműködőnek mások.

Ki kinek a főnöke?

“A vezető személyiségekből nonverbálisan sugárzik, hogy nem együttműködőek, és ezt nem csak észreveszik az emberek, hanem a viselkedésüket is befolyásolja” – állította Patricia Chen, a tanulmány szerzője. Ez a hatás ráadásul akkor is működik, ha a csoport tagjai semmit sem tudnak a személy céljáról.

Az első vizsgálat során 35 diákot kértek fel egy üzleti főiskoláról, hogy nézzék végig más egyetemek dékánjainak a fotóit, és jellemezzék őket. Az eredményekből kiderült, hogy a diákok azokat látták kevésbé kooperatívnak, akik nagyobb presztízsű egyetemen dolgoztak.

legfittebb_munkahely_felmeres

A második kísérlet során azonban a tudósok átrendezték a fényképeket, és a tanulóknak valakiről hol azt állították, hogy magasabb beosztású, hol azt, hogy alacsonyabb. Ezután egy másik csoportnak is megmutatták az így létrehozott rangsort, de nem szóltak nekik arról, hogy manipuláltak. Végül kiderült, hogy a diákok magasabb pozícióba helyezték azokat, akik nem tűntek túl együttműködőeknek és fordítva.

Más kísérletek is hasonló eredményeket mutattak, ami a kutatók szerint arra utal, hogy a vezetők rangja kihat az arckifejezésükre, amiről tudniuk kell. “A vezetőknek tisztában kell lenniük ezzel, különösen akkor, amikor meghívnak valakit a cégükhöz, hiszen ez befolyásolhatja a másik üzleti szándékait” – vélekedett Christopher Myers, a tanulmány társszerzője.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.