Fejezzük ki az érzelmeket!

Az ijedt arckifejezés – tágra nyílt szemek és a menekülésre kész tekintet – úgy tűnik, azért alakult ki az evolúció során, hogy segítse a túlélést. A kutatók úgy vélik, hogy a félelemmel teli mimikák, a többi arckifejezéssel együtt, egyfajta tájékoztatási eszközök, amelyek nem véletlenül alakultak ki.

A kiinduló feltevés, miszerint az érzelmekhez kapcsolódó adott arckifejezések mind valamilyen okból alakultak ki, a tanulmány szerzőjétől, Azim F. Sharifftól, az Oregon Egyetem professzorától származik.

A kutató szerint például a félelem egyfajta válaszreakció valamilyen fenyegetésre, ahogyan az undor mimikájának is fontos funkciója van: az orr felhúzásával a szervezet igyekszik elkerülni a mérgező gázok belélegzését. Ilyen logika mentén alakulhatott ki a büszke női tekintet is, ami jelezte a férfiaknak, hogy készen állnak az utódnemzésre. Az emberiség fejlődése során aztán szükség volt az együttélést megkönnyítő arckifejezésekre is, mint például a boldogság és a szomorúság arcmimikáinak a kialakulására.

boldogsag teszt

Azim F. Shariff elmélete, miszerint az érzelmek arckifejezése mintegy fiziológiai válaszként fejlődött ki, némileg azonban ellentmondásos a pszichológia mai álláspontjával. A Psychological Science egyik cikkében kifejezetten támadja is a tanulmányt, mivel a bizonyítékait nem tartják elég meggyőzőnek. Bár a szerzők egyetértenek abban, hogy még további kutatásokra van szükség, szerintük az állatvilág párhuzamai is alátámasztják az állításukat.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.