Facebook etikett – Top 5 szabály szülőknek

Napjainkban szinte lehetetlen kikerülni az internet egyik legnagyobb vonzerejét: a közösségi oldalakat. A Facebook használatát illetően is létezik azonban etikett. Mit javasol a szülőknek?

Fiatalok és idősek egyformán használják manapság a Facebookot. De nem mindenki. Nehéz rendre utasítani egy gyermeket, ha jobban ért valamihez, mint mi magunk. Valahogy így vannak a mai szülők a Facebookkal. Van, aki nincs regisztrálva a közösségi oldalon, miközben csemetéje nap mint nap használja azt.

A Facebook-etikettet ismerni ugyanakkor nagyon fontos – főleg, ha szülő az ember. Nem hagyhatja figyelmen kívül a népszerű közösségi oldal létezését. Ha ugyanis tudatosítja gyermekében, hogy mit illik a közösségi oldalon, és mit nem, mire kell vigyáznia, sokkal kisebb a lehetősége annak, hogy a csemete kellemetlen helyzetekbe kerül.

A szülő tartsa szem előtt, hogy a Facebook a mai gyerekek számára több mint egy kommunikációs eszköz, mellyel kapcsolatban maradhatnak barátaikkal. Fontos ellenőrizni, mi mindent nézeget és tesz a gyermek, amikor online; főleg, mert sosem tudni, ki mindenkivel kerülhet kapcsolatba. Ijesztő gondolat, hogy pedofilok is internezetnek, valaki másnak a profilja mögé rejtőznek és felveszik a kapcsolatot a gyanútlan áldozatokkal. A Facebook-szabályzatot mindenkinek ismernie kell, aki használja a közösségi oldalt – különösen a gyermekeknek kell tudniuk, hol a határ.

facebook2

Amikor megengedjük, hogy a gyermek az interneten barátkozzon, ne legyünk idegesek és ne sértődjünk meg azon, ha nem fogadja el a szülő felkérését – vagyis nem lesz barátunk a Facebookon. A gyermekek is szeretnének magánéletet, ezért nem feltétlenül igénylik, hogy édesanyjuk, édesapjuk is a barátok között legyen. Ez még nem jelenti azt, hogy nem bízik bennünk, vagy nem szeret minket…!

Érdemes viszont tudni, hogy azok a gyermekek, akikkel szemben szüleik nyitottak és közvetlenek, gond nélkül elfogadják a baráti felkérést. Ez lényeges, mert így könnyebben rajta tarthatjuk a szemünket, kivel lép kapcsolatba a gyermek, kikkel barátkozik, milyen csoportoknak a tagja. Még segíthetünk is neki tanácsokkal (például, hogy milyen képeket, adatokat érdemes felraknia magáról, és mit nem).

Mielőtt felrakunk képeket magunkról és a gyermekről, mindenképp beszéljük meg vele is, mielőtt probléma les abból, hogy felraktunk róla egy fotót, amin véleménye szerint szörnyen néz ki, sőt még be is taggeltük. Meg hát ugye azt se szeretnénk, hogy érdekes megjegyzéseket kapjunk a képre?

Általános Facebook-szabály, hogy jól nézzük meg, milyen képeket teszünk fel az adatlapunkra, mert sosem tudni, ki alkot rólunk véleményt ezek alapján. Nemcsak anyuka csajos estéjéről készült képek nem valók ide, de az sem, ahogyan apuka és a gyerekek összekenik egymást valamivel. Tartsuk szem előtt ne csak a saját, de gyermekünk hírnevét is…

facebook_katt2

Ne boruljunk ki azon, ha gyermekünk olyan csoportokhoz csatlakozik, amelynek elnevezése meghökkentő számunkra, pl. „Szeretem a füvet”, vagy lehet az egy metál zenei csoport is. Inkább üljünk le vele, és kérdezzük meg, miért találja ezeket vonzónak. A móka kedvéért csatlakozott hozzájuk, vagy tényleg érinti őt a dolog?

Ne tegyünk ki üzeneteket a gyermekünk üzenőfalára – az utolsó dolog, amire szüksége van, az a nyilvános megaláztatás. Semmi olyan beszélgetés ne legyen ott, ami nem tartozik másokra. Persze, a jó kívánságok nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Ne feledjük, a Facebook-szabályok betartásával elkerülhetjük, hogy a népszerű közösségi oldal legjobb barátunkból a legfőbb ellenségünkké változzon. Tanítsuk meg gyermekeinket is a helyes használatra!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.