Ezt nem árt tudnod ha rendszeresen kávézol vagy teázol

Több mint 360 ezer, az Egyesült Királyságban élő idős felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták 11 éven át a kutatók, hogy kiderüljön, a tea- és/vagy kávéfogyasztás hosszú távon milyen hatással lehet az egészségre.

Az elmúlt években számos olyan kutatást végeztek a tudósok, amellyel azt akarták kideríteni, milyen hatással van az emberi szervezetre a kávéfogyasztás. Volt, amelyikből az derült ki: érdemes naponta többet is inni, de volt, amelyiknél arra a megállapításra jutottak a szakemberek, hogy aki túl sok kávét iszik, annak kisebb lesz az agya.

Most egy újabb kutatási eredmény látott napvilágot, amire érdemes lehet odafigyelni – már csak azért is, mert a kávé mellett a teafogyasztásról is szó esik benne.

A tudósok 11 éven át vizsgálták a brit felnőttek kávé- és teafogyasztási szokásait, és azt, hogy ez milyen hatással van a szervezetükre. A Plos Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azoknál az Egyesült Királyságban élő egészséges, idős felnőtteknél, akik rendszeresen fogyasztanak kávét és/vagy teát,

kisebb valószínűséggel alakul ki agyvérzés és demencia, mint azoknál, akik egyiket sem itták.

A kutatáshoz összesen 365 682, 50 és 74 év közötti ember egészségügyi adataira fókuszáltak – olyanokra, akik korábban nem kaptak agyvérzést és nem szenvedtek demenciában sem. A résztvevők egészségügyi adatait átlagosan 11,4 éven át követték figyelemmel, egészen 2020-ig.

Fotó: Pixabay

Az alanyokat különböző csoportokra osztották azok alapján, hogy mennyit fogyasztanak egyik vagy másik italból: napi 2–3 csésze kávét, napi 3–5 csésze teát, vagy napi 4–6 csésze kávét és teát. A tudósok azt találták, hogy azoknál, akik rendszeresen ittak kávét és teát, 28 százalékkal kisebb volt a demencia, 32 százalékkal pedig az agyvérzés kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik egyikkel sem éltek. A vizsgálat ideje alatt összesen 5079 embert diagnosztizáltak demenciával, 10 053-an pedig agyvérzést szenvedtek.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kétféle ital mérsékelt bevitele csökkentheti a két probléma kialakulásának kockázatát.

Gizmodo szerint bár a tudományos eredmény nem erősíti meg, hogy a kettő között lenne ok-okozati összefüggés, az adatok alapján úgy tűnik, a főzött italok fogyasztása bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Foto:123rf.com

A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy az általuk használt egészségügyi adatokat az Egyesült Királyság biobankjából vették, az oda mintát adó önkéntesek pedig általában jó egészségi állapotban vannak. Ettől függetlenül a kutatási eredmény egy igen érdekes adalék ahhoz a vitához, hogy vajon mennyire egészséges kávét/teát inni, és ha az, akkor mi lehet az a mennyiség, amit mértékletes fogyasztásnak nevezhetünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.