Ezért lehet gond, ha a kutya arcon nyal

Jelenleg a koronavírus-járvány miatt kerülendő, de az emberek között a szeretet, a kötődés és az egymás iránti törődés kifejezésének egyik módja az, ha megpusziljuk a másikat. Nincs ez másként házi kedvenceinknél sem.

A kutyatulajdonosok számára is ismerős jelenség, hogy kedvencük újra és újra puszit ad, vagyis arcon nyalja őket szeretete jeléül, ami nem feltétlenül a legjobb ötlet, hiszen az ebek szájába játék és szimatolás közben sok minden belekerül.

kutyak

Foto:pixabay.com

Egy 2089 gazdi részvételével készült amerikai kutatás szerint

a gazdik több mint fele teljesen hétköznapi, elfogadott és normális viselkedésnek tekinti, ha kutyája arcon vagy szájon nyalja.

Sőt, 61 százalékuk néha meg is puszilja saját kutyáját.

Az esetek többségében egy „kutyapuszi” egészségügyi szempontból teljesen ártalmatlan, és a kutya–gazdi kapcsolatot is erősítheti.

Fontos azonban tudni, hogy bizonyos esetekben a kutya szájában lehet olyan baktérium vagy vírus, amely megbetegítheti az embert.

A kutya szájában lévő baktériumok összetétele különbözik az emberekétől. Számukra teljesen ártalmatlan baktériumok az ember számára veszélyesek, károsak lehetnek.

Az emberek szájában nagyjából 400–500 baktériumfaj van, a kutyákéban körülbelül 400, a macskák szájában további 200. A kutyák és macskák szájának baktériumai 50 százalékban átfedik egymást, az emberek és kutyák között ez az átfedés csupán 15 százalék.

Gyenge immunrendszer esetén érdemes kerülni

Amikor egy kutya megnyalja gazdája arcát vagy száját, milliónyi ismeretlen baktérium kerül a bőrre vagy a szervezetbe. Ha ezek bekerülnek a véráramba, akkor bizony okozhatnak problémát. Ezért ha a gazdi immunrendszere valamilyen betegség miatt gyenge, akkor bizony érdemes elkerülni a közvetlen „kutyapuszit”.

A kutyák által az emberre is terjedő baktériumok között olyan elismert gyomor- és bélrendszeri baktériumok találhatók, mint a szalmonella, az E. coli vagy a Campylobacter, és ezek komoly fertőzést okozhatnak a gazdáknál.

Az egészséges emberi bőr megfelelő védelmet biztosít ezek ellen a veszélyforrások ellen, ezért szerepel viszonylag ritkán a hírekben a „kutyapuszi okozta” betegség, fertőzés.

Egy egészséges, erős ember szervezetében ritka, hogy ezek a baktériumok problémát okoznak, így számukra a „kutyapuszi” többnyire teljesen ártalmatlan.

Galandféreg

A kutyák vékonybelében megtelepedő lapos galandférgek a legveszélyesebbek az emberre. A féreg lárvái az ember májába, esetleg agyába, tüdejébe is befészkelhetik magukat, komoly rendellenességeket okozva a szerv működésében. A galandférgekkel is elsősorban simogatás révén fertőződhetünk meg.

Ez kisgyerekekre nézve fokozottan veszélyes, akiknél gyomor- és bélpanaszokat, a férgek által termelt mérgező vegyületek felszívódása miatt pedig enyhébb idegrendszeri tüneteket okoz.

Foto:pixabay.com

Mi a helyzet a macskákkal?

A Bartonella henselae baktérium okozta macskakarmolási betegség gyermek- és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb. A kórokozó természetes gazdaszervezete a házimacska.

Leggyakrabban a fertőződött fiatal állatokkal való hámsérüléssel járó közvetlen kontaktus (karmolás, harapás, benyálazás) vagy a macska bolhája okozta csípés által fertőződnek meg a gyermekek.

A gyermekek leginkább a macska székletével szennyezett földdel, esetleg macskaalommal vagy vízzel történő kontaktus útján fertőződnek, ha a parazita a kézzel a szájba kerül, de a fertőződés előfordulhat nyers vagy nem megfelelően hőkezelt étel, mosatlan zöldség vagy gyümölcs fogyasztása révén is. Az esetek nagy részében a fertőzés tünetmentesen zajlik. A tünetekkel járó fertőzés legtöbbször jóindulatú, néhány hét alatt spontán gyógyul.

Lyme-kór

Az egyik leggyakoribb, kullancs által terjesztett betegséget nem közvetlenül a kutyától, macskától kaphatjuk el, de ha a parazita nem kapaszkodik meg a kedvencünkön, új áldozatot keres. Ha a kutyánkat, cicánkat nem védi megfelelő kullancs elleni szer, a bundáján behozhatja az otthonunkba az élősködőt.

Toxoplazmózis

A minden emlősre veszélyes toxoplazmózis egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott megbetegedés. A Toxoplasma fertőzőképes fejlődési alakjait egyedül a macskák tudják üríteni. Ahogy a legtöbb állat, a macskák sem betegszenek meg súlyosan, sőt egy hét leforgását követően már fertőző petéket sem lehet találni a bélsarukban. Az ürített oocysták viszont a környezetben akár évekig is fertőzőképes alakban túlélnek.

Így például egy homokozó kisgyerek is megbetegedhet, ha a kezét kézmosás nélkül a szájába veszi. A mosatlan zöldség és földön termesztett gyümölcsök, nyers húsok is veszélyesek.

A kijáró, vadászó macskák bélsara gyakran fertőzött lehet, a lakásban tartott macskáktól való megbetegedésre viszont kicsi az esély.

A vadon élő emlősállatok, mint például a róka, patkány, denevér vagy hörcsög veszettséget terjeszthetnek elkóborolt háziállatra is, ezért fontos az évenkénti védőoltás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index