Ezeket fontos tudni a karban kialakult trombózisról

A mélyvénás trombózis kapcsán leggyakrabban az alsó végtagokra gondolunk, hiszen a legtöbb esetben ott lép fel a probléma.

Viszont, ha a karjában tapasztal trombózisra utaló tüneteket, ne legyintsen rá, mivel ott is kialakulhat. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját a karban jelentkező trombózisról kérdeztük.

Trombózis a karban

Vérrögök bárhol keletkezhetnek a testben, ám való igaz, vannak olyan területek, ahol gyakrabban alakulnak ki. Ám akárhol is lép fel trombózis, közös bennük, hogy fontos ereket zárhatnak el, sőt, el is vándorolhatnak, akár létfontosságú szervekhez. Trombózis főleg a lábakban és a medencében fordul elő, ám olykor a karban is létrejöhet- bár közel sem olyan sűrűn.

Foto:pixabay.com

“A DVT (mélyvénás trombózis) bárhol, bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek hajlamosítanak rá: pl. trauma, műtét, bizonyos betegségek (rák, lupus, pitvarfibrilláció), trombofília, terhesség, hormonterápia stb)”– mondja a professzor.

Felületi trombózis – tilos az ágynyugalom!

Felső végtagi trombózist sokszor valamilyen karban vagy mellkasban lévő eszköz okoz, pl. egy katéter vagy pacemaker. Ezen kívül lehet, hogy egy felsőtestben lévő daganat váltja ki, esetleg trombofília, illetve az ún. Paget Schroetter szindróma nevű betegség. (A clavicula latti véna trombózisát gyakran a nyaki izmok inainak rendellenes helyen történő tapadása okozza, ami egy mechanikus ok és egy kis műtéttel segíteni lehet rajta). Az állapot  főleg a karjukat erősen használt sportolóknál fordul elő (pl. tenisz, baseball), és gyakran agyi vénás trombózist okoz szövődményként.

 

A karban kialakult trombózis jelei

  • Livid elszíneződés
  • Ödéma
  • Fájdalom
  • Izomlázszerű érzés
  • Meleg tapintás
  • Olykor néma (vagyis tünetmentes)

Foto:123rf.com

Kezelés tekintetében mindegy, hol alakult ki

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondta, a felső végtagokban kialakult mélyvénás trombózis kezelése megegyezik a lábban fellépővel. Vagyis a közvetlen életveszély elhárítása és az orvos döntése alapján esetleges thrombusoldás/eltávolítás után megfelelő dózisú és idejű véralvadásgátló terápiában részesül a beteg. Amennyiben a karban lépett fel a probléma, úgy érdemes a továbbiakban kerülni az olyan sportokat, melyek annak sérülésével, túlzott megerőltetésével járhatnak. Nagyon fontos a részletes kivizsgálás is, hiszen, ha szokatlan helyeken alakul ki a trombózis (márpedig a kar annak számít), úgy könnyen lehet, hogy valamilyen trombofília (akár egyszerre több) váltotta ki a problémát.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.