Ezek a nem múló nátha okai

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

Légúti allergia

Ha a náthás tünetek hetek óta tartanak, orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás jelentkezik láz nélkül, akkor a kiváltó ok lehet légúti allergia. A téli időszakban a lakáson belüli allergének, a háziporatka, penészgomba és a háziállatok szőre okoznak panaszokat. Ilyen esetben allergológushoz kell fordulni, és allergia elleni készítményeket szedni annak érdekében, hogy a tünetek megszűnjenek.

Vazomotoros nátha

Nem múló náthás tüneteket okozhat a poratka allergia is.

Foto:123rf.com

A nátha egy speciális típusa, melynek jellegzetes tünete a vizes orrfolyás. Nem is allergia és nem is nátha, a tüneteket beidegzési zavar következtében az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett orrváladékozás és orrnyálkahártya duzzanat okozza. Akár a por, a hideg levegő belélegzése és a stressz is kiválthatja, fűszeres ételek fogyasztása, nőknél a klimax idején zajló hormonális változások is előhozhatják a tüneteket, de olykor fül-orr-gégészeti elváltozások is kimutathatók a háttérben. A kezelés éppen ezért mindig a kiváltó ok függvénye.

 

Hogyan csökkenthető a nátha miatti iskolai hiányzás?

 

Nem múló nátha okai – fül-orr-gégészeti elváltozások

A fül-orr-gégészeti betegségek között meg kell említeni a krónikus orrmelléküreg-gyulladást, amely elhúzódó orrváladékozást, gyakran hátsó garatfali csorgást okoz. Az orrváladék ilyenkor hátrafelé, a garat irányába csorog, emiatt gyakran jelentkezik ingerköhögés is, különösen fekvő testhelyzetben. A nem múló nátha kezeléséhez ilyen esetekben is az alapbetegséget kell kezelni.

Foto:123rf.com

Hisztamin intolerancia

A nem múló nátha kapcsán felmerül a hisztamin érzékenység lehetősége is. Az érintetteknél kevesebb hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim termelődik, emiatt különböző tüneteik jelentkeznek. Ezek érinthetik a gyomor-és bélrendszert (haspuffadás, hasfájás), a bőrt (csalánkiütés, bőrpír) és a légutakat is, vizes orrfolyás is kialakulhat. A tüneteket a magas hisztamin tartalmú ételek, vagy azok az élelmiszerek váltják ki, amelyek a szervezetben fokozzák a hisztamin termelését. A kezelést ez esetben a diéta és az optimális gyomor – bélműködés helyreállítása jelenti, illetve alkalmanként van lehetőség a DAO enzimet tabletta formájában pótolni. Étkezések előtt bevéve, meg tudjuk előzni a tünetek kialakulását.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.