Évekkel a megjelenése előtt előrejelezhető az Alzheimer -kór

Sütit csenő gyerekekről szóló rajz segítségével detektálja az Alzheimer-kór kialakulására utaló korai jeleket egy mesterségesintelligencia-rendszer – számolt be róla a Qubit.

Az egészséges tesztalanyokat arra kérik, hogy mondják el, mit látnak a képen, és hangmintáik alapján az eszköz meglehetősen nagy pontossággal képes megjósolni, hogy kialakul-e náluk a súlyos kognitív hanyatlással járó betegség. Az AI ezt hét évvel korábban képes kimutatni, mint az orvosok, és a kísérletekben – amelyekről a Lancet című folyóiratban számoltak be – 70 százalékos találati arányt ért el. 

 

Évekkel a megjelenése előtt előrejelezhető az Alzheimer-kór

Foto:felejtek.hu


A brit Alzheimer-társaság biztatónak nevezte az IMB és a Pfizer közös kutatását. Mint Fiona Carragher, a társaság kutatási igazgatója elmondta, a demencia korai diagnózisa elengedhetetlen ahhoz, hogy a betegség a megfelelő életminőség fenntartása mellett kezelhető legyen. Bár a már bevett terápiák és a lehetséges új készítmények is jóval hatékonyabbak, ha idejekorán, lehetőleg még a tünetek megjelenése előtt vetik be, a realitás sajnos az, hogy a páciensek csak későn férnek hozzá a kezeléshez – tette hozzá.
Izgalmas új lépés a mesterséges intelligencia és a nyelv bevetése a jóval korábbi és pontosabb diagnózis érdekében, de további kísérletekre van szükség, hogy kiderüljön, nagyobb és vegyesebb embercsoportokon is működik-e a módszer. 

 

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.