EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

Az e-cigaretta nem a dohányzás egészséges alternatívája

Sokan így tekintenek rá, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

Veszélyes összetevők az e-cigarettákban

Az Egyesült Államokban 2019 augusztus és 2020 január között 2668 EVALI tüneteket mutató beteg fordult meg a sürgősségi osztályokon. Átlagéletkoruk 24 év, többségük – 66% – férfi. 82% esetében a tetrahydrocannabinol (THC) és E-vitamin acetát tartalmú e-cigaretta használata miatt léptek fel a tünetek.

Az EVALI tünetei:

 • Koronavírus fertőzéshez hasonló tüneteket okozhat az e-cigaretta.

  Foto:123rf.com

  láz
 • hidegrázás
 • köhögés
 • nehézlégzés
 • légszomj
 • szorító érzés a mellkasban
 • hasfájás
 • étvágytalanság
 • hányás
 • hasmenés

Hatékony fellépés-csökkenő esetszám

Az Amerikai Járványvédelmi Központ (CDC) ezért nem javasolja a bizonytalan eredetű termékek használatát. Az esetszámok növekedésével párhuzamosan intézkedéseket kezdeményeztek, hogy az e-cigaretták értékesítését szigorúbb ellenőrzés alá vonják. Ennek eredményeképpen – a szeptemberi tetőzés után – csökkeni kezdett az EVALI esetek száma. Köszönhető ez annak, hogy felhívták a lakosság figyelmét a THC veszélyeire és csökkentették az E-vitamin acetát tartalmú termékek számát, illetve hatékonyan felléptek a tiltott összetevőket tartalmazó e-cigarettákat forgalmazók ellen.

A leszokáshoz kérje szakember segítségét!

A CDC felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk e-cigarettát. Ne használjunk THC és E-vitamin acetát tartalmú terméket. Ha az e-cigarettát a dohányzás alternatívájaként használjuk, fontos, hogy ne párhuzamosan – a hagyományos dohánytermékek mellett – hanem kizárólag az e-cigire térjünk át. Az FDA azonban ennek sem ajánlja a huzamosabb időn át tartó használatát, inkább válasszunk a szakemberek által is elismert és biztonságos leszoktató módszerek – gyógyszeres és nikotin-pótló terápiák – közül.

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.