Érdemes póthajat viselni?

Miért lehet szükségünk póthajra? Lehet, hogy nagyon rosszul sikerült a frizuránk, de az is, hogy kevés a hajunk, vagy változásra vágyunk, és azonnal akarjuk. Mit kell tudni róla?

Mivel a póthaj felrakatása nem egy olcsó mulatság, amennyiben valaki ezt választja, többnyire komolyabb oka van rá, de persze az is lehet, hogy csak gyors változtatásra vágyik. Azoknak mindenképpen jól jön a póthaj megoldásként, akik megbánták, hogy levágatták tincseiket, és akár az önbizalmukat is elveszítik rosszul sikerült frizurájuk miatt. Az is lehet, hogy túlságosan kevés hajuk van, és a hajhosszabbításban látnak lehetőséget arra, hogy mutatósabb frizurájuk legyen, a póthaj kezelése ugyanakkor nem olyan egyszerű.

Mit érdemes tudni róla?

A saját haj mennyisége és minősége sok mindent meghatároz. Mielőtt ellátogatnánk a fodrászhoz, arról is meg kell bizonyosodni, fejbőrünk elbírja-e majd a póthajat, mert ha esetleg valamilyen betegség miatt probléma lehet, a hajhosszabbítást meg kell fontolni! Erős antibiotikumok szedése esetén sem ajánlott a hajdúsítás-, vagy hajhosszabbítás.

Gond lehet, ha súlyosan hullik valakinek a haja, érzékeny vagy korpásodik a fejbőre. Fokozott hajhullásnál már akár 4 hónappal a hajhosszabbítási művelet előtt érdemes hajerősítőt szedni! A fodrásznál először hajdiagnosztikán veszünk részt, ahol a szakember megnézi, milyen haj illene legjobban a miénkhez, illetve, hogy melyik póthaj-illesztési technika lenne a legmegfelelőbb.

Milyen a haj terhelhetősége, szálvastagsága, textúrája, a fejbőr állapota, valamint a haj hossza. Számítani kell rá, hogy a póthajat 3-4 hónap után el kell távolítani – hogy mikor, az a lenövéstől függ -, s ezt is csak a fodrász tudja elvégezni!

Egy átlagos fejre nagyjából 80-100 gramm haj felrakása kell, ám ez attól is függ, hogy milyen a saját haj mennyisége, és minősége. Többféle technikával végezhető a póthaj felrakás. Alapvetően a hajfelvarrás, mikrogyűrűzés, a hőillesztés, a hidegragasztás, valamint az afrofonás létezik, mint technika.

A hajfelvarrás az egyik legelterjedtebb módszer manapság. Hátránya, hogy csak egy bizonyos hosszúságú hajnál alkalmazhatja a fodrász, ugyanakkor hajkímélő, az élő haj ugyanis nem ér hozzá a ragasztóhoz és a hővel sem érintkezik.

haj31

A technika lényege, hogy a fodrász a saját hajból több sorban fonatot készít, ezekre illeszti a póthajakat felvarrással. A mikrogyűrűzés igen gyors póthaj-felrakási megoldás. Előnye, hogy szinte minden hajtípusnál alkalmazható, viszont a fémallergiás, fémérzékeny embereknél nem szabad használni.

Ennél a technikánál sem érintkezik a hővel és a ragasztóval a saját haj. A póthaj fel van tincsezve, az élő hajhoz a fodrász speciális fém gyűrűkkel illeszti hozzá. A hőillesztés szintén egy divatos, az egyik legelterjedtebb póthaj-felrakási módszer manapság, s bármilyen hajtípusra használható.

A póthajat szintén feltincsezik, majd olvasztott keratinnal és ragasztással illesztik a saját hajra. A keratin az élő hajra nem ártalmas, ugyanis magában a hajunkban is jelen van ez az összetevő. A gyenge, vékony szálú hajra ajánlott a hidegragasztás technika.

A hőillesztés ilyen hajnál megterhelő, alacsony ugyanis a teherbírása. Az afrofonás esetében, a fodrász a saját hajhoz tetszőleges hosszúságú, és színű póthajat fon hozzá. Ez a hajhosszabbítás speciális formája. Nagyon tetszetős frizura készíthető belőle, ráadásul könnyebb megóvni a póthajat, ha az afrofonást választjuk, mivel ha elkészül, nincs szükség hajformázásra, fésülésre, szárításra, vasalásra, hajsütésre, mivel a frizura úgy szép, ahogy van.

Hogyan törődjünk a póthajjal?

Fontos tudni, hogy aki póthaj-felrakás mellett dönt, annak fokozottan törődnie kell vele, mert különben nem sokáig lesz szép a hatása! Sőt, saját hajunkat is tönkreteheti a nemtörődömség! Mivel ez egy új ápolási mód lesz, érdemes eszközökkel és hajápoló szerekkel felkészülni, s a fodrász tanácsát mindig kérjük ki!

jzofb3w91

Előszöris, biztos, hogy több ideig tart majd a frizura ápolása, mint eddig. A póthaj élettelen, ezért másfajta ápolást igényel, mint saját hajunk. A póthajak ápolásához szükséges eszközök, kozmetikumok kaphatók az erre szakosodott üzletekben.

Nem szabad például a saját hajra használt fésűkkel, hajkefékkel fésülni, hanem puha sörtéjű, speciális kefe kell hozzá, melynek szálai nem azonos hosszúságúak. Naponta kétszer ki kell fésülni a hajat, reggel és este! Tilos tépni, ezért nem szabad kapkodni a fésülködéssel! Átfésülni sem lehet, mert a hajillesztési pontok elmozdulhatnak! Egyik kézzel mindig érdemes tartani a fésült tincseket! Ha nem fésüljük a hajat, előbb-utóbb csúnya lesz, bolyhok keletkeznek rajta.

A hajmosásról

A póthaj-felrakás után nem szabad naponta hajat mosni, csak 4-6 naponta kell, mert a folyamatos mosogatás nem tesz jót a hajnak! Ülő- vagy álló helyzetben (zuhany alatt) mossunk hajat, mert ha előredobjuk a hajat lehajtva a fejünket, csúnyán összekócolódhat.

Az sem mindegy, milyen a víz hőfoka: közepes hőmérsékletre van szükség, mert a forró víz a póthajat károsítja! Mivel a póthaj igencsak beszívja a vizet, igyekezzünk minél kevesebb vizet használni a mosáskor! A póthaj felrakása után csak speciális, alkoholt és kőolajat semmiképp sem tartalmazó samponnal (és balzsammal) szabad hajat mosni!

Utóbbiak a keratint feloldják, ezért az illesztések tönkremennek. A hajbalzsam akkor a legjobb, ha jojoba olajas, ezen kívül keratin- és szilikon tartalmú balzsamot érdemes még póthajra használni. Negyed óráig hagyjuk a hajon, mielőtt lemossuk! Ez fontos, mert hatására sokkal jobban fésülhető lesz a haj!

Lehet használni hajápoló spray-ket, de itt is a keratin- és szilikontartalmúak az ajánlottak. Legjobb választás mindig a kifejezetten póthajra való termék! A hajat legegyszerűbb természetes módon száradni hagyni, de ha nincs rá idő, legalább 20 percet kell várni a hajmosás után, mire hozzáláthatunk a szárításhoz, különben a póthaj a vízmennyiséget nem párologtatja ki magából. Szárításnál, akár a mosásnál, szintén tilos a forró levegő, csak közepesen meleg levegővel szárítsuk a póthajat!

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.