Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas.

Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

Az allergia típusától függ a vizsgálat

Bizonyos allergiák esetén a szervezetben IgE ellenanyag termelődik. Ennek mértékét lehet kimutatni a vérből, illetve ennek hatására indul meg a hisztamin termelődése, aminek következtében a bőrreakció jelzi az allergiát a prick-tesztnél. Ezekkel a módszerekkel vizsgálható például az ételallergia, vagy a pollenallergia is.

 

Allergiát azonban sok minden okozhat, és vannak olyan allergiák, amelyeknél a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet. Ilyenkor az allergia vizsgálatára más típusú eljárást alkalmaznak, ez lehet az epicutan teszt.

Mit vizsgál az epicutan teszt?

Az epicutan teszt vizsgálja a fémallergiát is.

Foto:123rf.com

A kivizsgálás során mindig a beteg kikérdezése a legelső lépés. Ez alapján lehet eldönteni, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség – magyarázza dr. Moric Krisztina. Epicutan tesztet akkor kérünk, ha a tünetek alapján felmerül a gyanú, hogy az allergiás tünetek okozója például az alábbiak között lehet:

  • ételadalék
  • fém – illatanyag – kozmetikum,
  • fényvédőszerek összetevői
  • fogászatban használt anyagok (pl. implantátumok, fertőtlenítőszerek)
  • hajfestékek összetevői, fodrászatban használt anyagok
  • gumivegyületek
  • műanyag, lakk, ragasztó
  • egyéb allergének.

Hogyan zajlik az epicutan teszt?

A vizsgálat során a gyanúba vett allergéneket kamrás tapaszok segítségével ragasztják fel a beteg hátára. A teszt elvégzéséhez a legideálisabb időpont az ősztől tavaszig tartó időszak, mert a tapaszoknak egy hétig a háton kell maradniuk, ez idő alatt víz nem érheti őket, a verejtékezés miatt pedig a nyári időszakban nagyobb az esélye, hogy a tapaszok felválnak a bőrről.

 

Fogászati implantátum előtt is javasolt az epicutan teszt.

Foto:123rf.com

A vizsgált anyagok korai és kései allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért az allergiás reakciót ellenőrzik először a tapaszok felrakását követő 30 perc múlva, majd 48, 72 óra és egy hetet követően ismét. Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén – a tapaszok alatt – bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Ezért fontos időt szánni a vizsgálatra

Az epicutan teszt nem ad gyorsan eredményt, a diagnózis ezért hosszabb időt vehet igénybe. habár a vizsgálat macerásnak tűnhet, azonban mindenképp javasolt kivárni, mert a következmények mindennapos kellemetlenség, de akár súlyos tünetek is lehetnek.

 

Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek. Allergiás bőrtüneteket okozhatnak a fémek is, például a nyakláncok, fülbevalók, de a hajfestékek, kozmetikumok összetevői is. Ilyenkor a vizsgálattal a problémás összetevőt pontosan meg lehet határozni.

Foto:123rf.com

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhetjük, hogy a műtétet, vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszokat kaphatunk például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.