Elsatnyulnak a férfiak?

Udvarlás? Problémamegoldás? Megjelenés, viselkedés és külső? Meddig változhatnak még a férfiak? Hova tűnt férfiasságod, nem tudom már…

Bezzeg a régi szép időkben… Kezdhetnénk így a mondatot és folytathatnánk számtalan módon, hiszen a globalizációnak, a technika vívmányainak, illetve a serényen tevékenykedő kutatóknak és tudósoknak köszönhetően néhány év alatt is gyökeresen átalakul az életünk. Most a férfiak viselkedésnek drasztikus változása, vagy éppen torzulása kerül reflektorfénybe.

Kulturális tornádó

A változás szele ebben az esetben inkább orkán erejű szélviharnak tekinthető. Ahhoz, hogy mindenkinek jól látható legyen, mennyire jelentős átalakulás ment végbe a férfitársadalomban néhány évtized alatt, elegendő, ha a családunk férfiágára vetünk néhány pillantást. Az összehasonlításnál még inkább meghökkentőek a változások. Számos oldalról közelíthetünk a kényes területhez, hiszen az eltérések külsőleg és belsőleg egyaránt megmutatkoznak.

Feminin férfiak tömeges terjedése

Természetesen nem a mocsoktól és az izzadságszagtól válik valaki férfivá, de talán joggal kiálthatnak megálljt a hölgyek a jelenlegi folyamatokra. Míg korábban a fürdőszoba többnyire a nők territóriuma volt – mind az ott eltöltött idő tekintetében, mind a felhalmozott kozmetikai szereket figyelembe véve – mostanra javarészt fej-fej mellett haladnak a nőkkel az urak.

shutterstock_456417792

Elmosódó határvonal

Ennek köszönhető többek között, hogy a szőrtelenítéstől egyre csupaszodnak a pasik, még a nem várt helyeken is! Ma már nem lepődhetünk meg, ha a hajfesték, a haj-, vagy körömerősítő és a körömlakk szintén megtalálható egy magára valamit is adó pasi kellékei között. Talán ezért kezdenek összemosódni a jól ápoltság és a nőiesség fogalmai?

Divatjamúlt férfiasság

Amennyiben nem a hagyományos – vagy mára inkább klasszikusnak mondható – férfidivatot vizsgáljuk, nem találunk sok különbséget sem a színek vagy minták, sem a szabás tekintetében a csajos és pasis viseletben. A tinik között cseppet sem meglepő, ha rózsaszín cicanadrágba bújva, festett hajjal, szemmel és körömmel lépnek az utcára a srácok.

Add ide a kalapácsot, akarom mondani: a telefont!

Felesleges belefolyni abba, hogy mi számít férfias viselkedésnek. Az viszont nyilvánvaló, hogy a korábbi évektől eltérően egyre kevésbé vonzó a srácoknak a kosz, a szerelés, és így a technika vívmányaitól való távollét. Ez nem csak a munka, de a szabadidő eltöltésénél is egyértelműen megmutatkozik. Éppen ezért általános, ha otthon egy polcot kell felfúrni, nem a szerszámokhoz, hanem a telefonért nyúlnak az urak.

munka48012

Netközeli állapotok

A folyamatos online jelenlét és a másodpercenként felénk áradó információrengeteg ellenére érzelmileg és kulturálisan satnyulunk. Nevezhetnénk ezt fejlődésnek is, de ha a fiatalok ismerkedési szokásait, viselkedését, netán szókincsét vesszük alapul, talán helyesebb a negatív jelző. Szépen lassan hozzánövünk a gépekhez, egyre több adatot kapunk és bocsátunk a világ rendelkezésére, miközben elfelejtjük, hogyan kell viszonyulni a mellettünk álló hús-vér emberekhez.

Szomorú jövőkép?

Ezek alapján csupán néhány év választ el minket attól, hogy a valódi bókok és a virág úgy menjen ki a divatból, mint a kézcsók. Nem kell aggódni, mert helyüket átveszik a szmájlik, bökdösések, így marad nekünk a virtuális romantika – bármit is jelentsen az.

A változások apránként, generációról-generációra szállva épülnek be a kultúránkban. Majd egészen addig, amíg a korábbi időkkel össze nem vetjük őket, egyszerűen generációs különbségekre, vagy szubkulturális sokszínűségre is foghatjuk az olykor meghökkentő eltérést a viselkedés, a megjelenés és a gondolkodás területén. Vajon jó irányba haladunk?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.