Előzzük meg a hajkárosodást

Most csinos és stílusos a frizurád, de tíz év múlva is elmondhatod ugyanezt? Hajformázásnál gondoljunk a jövőre is!

Pár tipp a hajkárosodás megelőzésére

Az indulást megelőző készülődés fontos része a frizura tökéletesítése. A rendszeres mosás, beszárítás, göndörítés, vagy esetleg hajegyenesítés mellett sokan festetik is hajukat. Ezek a módszerek elérik céljukat, hiszen valóban megnyerő megjelenést kölcsönöz, azonban a túl nagy készülődés néhány év alatt akár tönkre is teheti a hajunkat. Hogyan előzhető meg a hajkárosodás?

Tartós hajfestékkel maradandó probléma

A rendszeres festés, szárítás és hajformázás rövid időn belül látható jeleit adja a károsodásnak. Elvékonyodó, száraz, töredezett hajszálak mutatják, milyen következménnyel jár, ha vegyszerekkel fedjük frizuránkat. A festékek miatt lecsökken a hajat védő természetes olajok és ápoló kutikula réteg, mely tartós károsodáshoz vezet.

Az intenzív hajhullás gyakran tapasztalható hónapokkal a koronavírus-fertőzésből történő felépülés után. Miért alakul ki és hogyan lehet orvosolni?

COVID – Hajhullás a betegség után

Mit tehetünk a károsodás ellen?

A különböző márkák számos terméket fejlesztettek ki, amik használatával lecsökkenthető a károsodás, miközben védelmet nyújtanak a hajszálaknak, akár a vegyszerek használatkor is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a különböző kondicionáló készítményekkel még inkább kitehetjük hajunkat a káros hatásoknak, azonban azt igen, hogy az évek múlásával kevesebb jele marad a fodrászati inkvizíciónak.

A napsütés is árt a hajnak?

Akárcsak bőrünk, hajunk is károsodhat az erős napsütéstől. Az ultraibolya sugarak, ami a természetes napfénytől és a szolárium használatakor egyaránt érheti hajunkat, gyengíti annak szerkezetét. Különösen ajánlott vigyáznia az őszülő és szőkére festett hajúaknak. Ők, ha tehetik, mindig viseljenek sapkát, vagy kalapot a több órás napon tartózkodás közben.

Foto:123rf.com

A hajszárítás veszélyei

A túl magas hőfok megégetheti a hajat. Még inkább fennáll ennek a veszélye, ha hajegyenesítés során közel 200 °C gőzöljük a tincseket. Ehelyett, ha tehetjük és az idő is elég meleg hozzá, várjuk meg, még hajunk magától megszárad. Ha erre nincs mód, akkor a hajmosások számának csökkentésével, és a kisebb, közepes hőfok használatával védhetjük meg a károsodástól a hajszálakat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.