Egy rossz munkahelyre az egészsége is rámehet

Egy tanulmányban bebizonyították, hogy a stressz lényegesen megnöveli a vérnyomás értékét.

A stressz hatása az erekre

A stressz az élet természetes velejárója, ám nagy mennyiségben, ha nem is közvetlenül, de közvetetten könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet. Felléphet hatására többek között szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, illetve magas vérnyomás. Ennek oka, hogy stresszhelyzetben a szervezet stressz hormonokat – kortizol, adrenalin- szabadít fel, melynek hatására a szív gyorsabban ver, az erek pedig összehúzódnak, hogy a test centrumába minél több vér jusson minél gyorsabban. Ez átmenetileg vérnyomás-emelkedést okoz, ám jó esetben a stresszhelyzet elmúltával az érték normalizálódik.

A probléma azonban az, hogy a mai rohanó világban, a munkahelyen lévő egyre nagyobb teljesítménykényszer miatt a stressz szinte folyamatosan jelen van az ember életében, és sokaknál krónikus stressz lép fel. Ebben az esetben a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, így nagyobb eséllyel alakul ki magasvérnyomás betegség, mivel nincs lehetősége a vérnyomásnak hosszabb távra normalizálódni. Ennek hatására az erek fala tartósan megfeszül, így az egy idő után veszít rugalmasságából.

A tartós vérnyomás emelkedés az ér belső felszínén mikroszkóppal látható sérüléseket eredményez. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, aminek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre. Emiatt kis vérrögök képződhetnek, illetve az érfalban meszesedés következik be. Így tehát a magasvérnyomás kezeletlen vagy rosszul kezelt esetben akár trombózishoz, illetve érelmeszesedéshez vezethet- mondja dr. Kapocsi Judit, magas vérnyomás specialista.

A leggyakoribb vérnyomást emelő stresszhelyzetek:

•    érzelmi stressz: válás, haláleset
•    munkahelyi stressz: magas elvárások, szoros határidők, munkahelyi mobbing
•    társadalmi környezet: mélyszegénység

A stressznövelő faktorok már önmagukban is jelentősen megnövelhetik az vérnyomás értékét, ám ha több is jelen van az ember életében, akkor a vérnyomásra gyakorolt hatás megsokszorozódik. Tanulmányok szerint éppen ezért a megfelelő életmódnak és a helyes stressz-kezelésnek kiemelkedő jelentősége van a magas vérnyomás orvoslásában.

Fontos az életmódorvoslás
Fontos tudni, hogy a stressz miatt ingadozóvá vált vérnyomás is veszélyes és tartós magasvérnyomás betegséghez vezethet. Éppen ezért, aki különböző okok miatt stresszes életet él, érdemes időről időre 24 órás vérnyomásmérőt kérnie kezelőorvosától, aki ezáltal pontosabb képet kaphat az érték ingadozásáról.

A stressz mellett kialakult magasvérnyomás kezelésének fontos alappillére a megfelelő életmód, mely magában foglalja a helyes táplálkozást és a rendszeres testmozgást. A megfelelően összeállított mozgásprogram éppen ott javít, ahol a stressz elront: egyensúlyba hozza a felborult vegetatív idegrendszeri egyensúlyt. Erősíti a paraszimpatikus idegrendszert, visszafogja a szimpatikusat.

A személyre szabott életmódorvoslás első lépése az egészségi állapot és életvitel felmérése, mely eredmények alapján második lépésben összeállíthat leghatékonyabb és legbiztonságosabb mozgás-, étkezés- és stressz csökkentő terápia. A megfelelően kialakított életmódorvosi kezeléssel nem csak a közérzetén vehet észre jelentős javulást, de ha pontosan betartja, akár még a gyógyszeradagját is csökkentheti, vagy el is hagyhatja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index