Egészséges és szép bőr

Bőrünk az egyik legszembetűnőbb része a testünknek, az emberek nagy része először az arcot és a kezet figyeli meg a másikon. A szép bőr kellemes benyomást kelt, a csúnya bőr inkább ellenérzéseket vált ki.

Bőrünkön látszanak először az öregedés jelei és bőrünket viseli meg leginkább az időjárás. Épp ezért nem árt, ha egy kicsivel több figyelmet szentelünk neki.

Ma reneszánszát élik az olyan kezelések és eljárások, amelyek ősrégi módszerekhez nyúlnak vissza. Ezek között is népszerűek azok a pakolásfajták, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Melyek azok a legfontosabb anyagok, amelyek természetes eredetűek, és leginkább hasznosak a bőr számára? A méz, a Holt-tengeri iszap és só, a növényi olajok, a tej és a természet kincsei, például a meggy.

A méz szárazanyag-tartalmának 85-90 százalékát a szőlő- és a gyümölcscukor teszi ki, de található benne magnézium, kálium, és vas, melyek nyugtatják és regenerálják a bőrt. A méz megköti a nedvességet, növeli a vérbőséget, de simító és puhító hatása is van.

A Holt-tengeri iszapnak nagyon magas a sótartalma, az ásványianyag-tartalma (nátrium, kálium, magnézium, kálcium, vas, bróm és kén) pedig meghaladja a 32 százalékot! Javítja a bőr állapotát, méregtelenít, regenerál, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, és fokozza a vérkeringést. A Holt-tengeri sóban is hasonló anyagok találhatóak: magnézium klorid, bróm, nátrium klorid, kálium klorid és különböző szulfátok. Ezek az ásványok nem csak külsőleg hatnak és szabályozzák a bőr funkcióit, de mélyen a bőrbe hatolnak, és az ízületekre, izmokra is kifejtik hatásukat.

A növényi olajoknak számtalan fajtája van, például a levendula nyugtat, a grapefruit tisztítja a bőrt, az eukaliptusz és a citrom elűzi a náthát, a rozmaring serkenti a szexualitást. A tej legértékesebb eleme a tejsav, amelynek hámlasztó és bőrmegújító hatása van, a tejsavó stabilizálja a bőr savak elleni természetes védőrétegét. A tejen kívül persze a tejszármazékok is alkalmasak kozmetikai célokra: a túró, a tejföl és a kefír.

joghurt

Hogyan alkalmazzuk ezeket?

Lehet külön-külön és vegyesen is, csak arra vigyázzunk, hogy alkalmazásuk előtt zárjuk ki az allergia veszélyét! Készíthetünk például mézes pakolást úgy, hogy összekeverjük a mézet és a túrót, fölkenjük az arcra, nyakra, dekoltázsra, és 20 perc után langyos vízzel lemossuk.

A méz önmagában is alkalmas pakolásnak: arctisztítás után vékonyan bekenjük az arcot (vigyázzunk, hogy ne csöpögjön, akácmézet semmiképp se használjunk, mert nagyon folyékony), és tizenöt perc után bő, langyos vízzel lemossuk.

A pakolások természetesen a testen is alkalmazhatóak. Az iszappakolásról viszonylag sokat lehet hallani, régóta használják Magyarországon, a híres Kleopátra-pakolás széleskörű alkalmazása azonban még gyerekcipőben jár, mert bár azt, hogy tej meg méz kell hozzá, sokan tudják, ám a pontos módszert csak kevesen ismerik. Öt-hat liter tejben két csésze mézet kell elkeverni, fölmelegíteni, de csak addig, hogy éppen forrni kezdjen.

Szükség van jó sok géz- vagy vászoncsíkra, melyeket a meleg tejbe áztatunk öt percig. Kicsavarás után tekerjük be testünket, a bokától a nyakig, feküdjünk le, takarózzunk be egy nagy fürdőlepedővel. 15-20 perc után, amikor a csíkok kihűlnek, szedjük le őket, zuhanyozzunk le, és kenjük be a bőrünket hidratálóval! (Otthoni alkalmazásban igényel egy kis előkészületet: az ágyon vagy a földön nejlont, majd egy fürdőlepedőt kell leteríteni, hogy ne tegyen kárt a berendezésben, ha véletlenül lecsöpög a tej.)

Tejben-vajban fürdeni

A pakolásokon túl a fürdők is fontos szerepet játszanak a bőr egészségének megtartásában. Ismét Kleopátrához térek vissza, aki a legendák szerint szamártejes fürdővel őrizte meg bőrének fiatalságát és rugalmasságát. Néró felesége, Poppea is használta ezt, de egyetlen fürdőt illetően száz szamár tejénél nem adta alább.

Ma elég nehéz lenne szamártejhez jutni, ám a tehéntej éppúgy megfelel a célnak, és elegendő két liter tejet hozzákeverni a fürdővízhez. Dúsíthatjuk különböző olajokkal, melyeket ne felejtsünk el egy kanál mézben elkeverni, mielőtt a fürdővízbe öntenénk, hogy ne száradjon ki a bőr! A tejes fürdő nagyon vékony, filmszerű réteget hagy a bőrön, ezért utána nem szabad szokás szerint törölközni, inkább tanácsos felitatni a nedvességet.

Bármilyen is legyen az életritmusunk, muszáj elegendő időt fordítani saját testünkre. Az öregedési folyamatok ugyan nem állíthatók meg, de lassíthatóak. És ha van erre lehetőség, miért ne használnánk ki?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.