Drágám! Miért vagy ilyen agresszív?

A férfiak stressz tűrő képessége jóval alacsonyabb, mint a nőké, így a férfiak könnyebben válhatnak agresszívvá a stressz hatására.

Ausztrál kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a jelenség hátterében valószínűleg egyetlen gén áll. A stresszre adott klasszikus agresszív reakció a szimpatikus idegrendszerből ered, amely többek között az olyan automatikus testi funkciókért felel, mint például a légzés. A stressz hatására a szimpatikus idegrendszer megnöveli a pulzust, megemeli a vérnyomást, valamint felgyorsítja a légzést, így készíti fel a szervezetet az ellenséggel való harcra, vagy a menekülésre.

Fotó: 123rf.com

Dr. Joohyung Lee, a melbourne-i Prince Harry Orvosi Kutatóintézet idegszakértője és Dr. Vincent Harley, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója megállapították, hogy az Y kromoszóma SRY elnevezésű génje lehet az oka, hogy a férfiak jellemzően agresszívabb válaszreakciót adnak a stresszre, mint a nők.

Az SRY gén felelős a férfiaknál a herék fejlődéséért, de újabb tanulmányok rájöttek, hogy az SRY szintén szerepet játszik a szív, a tüdő, és az agy működésében is. „Nagyon valószínű, hogy a kizárólag a férfiak szervezetében megtalálható SRY gén tehető felelőssé a férfiak agresszívebb viselkedéséért a stresszes helyzetekben, de további kutatásokra van szükség az egyértelmű bizonyítékokhoz” – írta Dr. Lee és Dr. Harley a BioEssays című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában.

Kopaszság, agresszió, férfiasság? Mi igaz és mi nem a tesztoszteron kapcsán?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.