Bőrbetegségek, melyeket csak kezelni lehet – 1.rész

Sajnos, nem kevés olyan bőrbetegség létezik, amelyekkel számos ember él együtt, de gyógyítani nem lehet, csak kezelhetőek gyógyszerekkel vagy az életmódunkra való fokozott odafigyeléssel.

A krónikus bőrbetegségek jellemzően nem gyógyíthatók. Csak kordában tartani lehet őket azzal, ha betartunk néhány szabályt: mit eszünk, hogyan élünk, odafigyelünk az életmódunkra vagy gyógyszert szedünk azért, hogy a betegséget kezeljük.

Melyek ezek a bőrbetegségek és hogyan érezhetjük magunkat jobban, ha egyszer már velük kell együtt élnünk?

Ekcéma

Több egészségügyi állapot közös megnevezése az ekcéma, melytől a bőr gyulladt és irritált. Leggyakoribb típusa az atópiás dermatitis, atópiás ekcéma. Az atópiás jelző olyan betegségcsoportra utal, melynél gyakran öröklött tendencia más allergiás állapotok, így az asztma vagy szénanátha kifejlődése is.

A gyermekek 10-20 százalékát érinti, a felnőtteknek nagyjából 3 százalékát. A legtöbb gyermek kinövi a 10. születésnapjáig, mások azonban életük végéig ezzel élnek. Megfelelő kezeléssel a betegség kordában tartható.

Az ekcéma tünetei

Mindegy, hogy a bőr mely területe érintett, az ekcéma mindig viszket. Van, hogy még azelőtt viszketni kezd, hogy egyáltalán a kiütés megjelenik. A kiütés legsűrűbben az arcon, a térd hátsó felén, csuklón, kézfejen vagy lábfejen jelentkezik, de más területeket is érinthet. Az érintett bőrterületek szárazak, megvastagodottak, pikkelyesen hámlanak. Világos bőrű embereknél kezdetben vörös, majd barnássá válik ez a terület. A sötétbőrűeknél az ekcéma pigmentációt okozhat, így az érintett terület világosabb vagy sötétebb lehet.

Csecsemőknél a viszkető kiütések szivárgó, váladékos, beszáradt területeket okozhatnak, melyek többnyire az arcra, a hajas fejbőrre korlátozódnak, de a foltok bárhol jelentkezhetnek a testen.

Mi okozza?

Az ekcéma pontos oka nem ismert, ám az orvosok az immunrendszer valamilyen irritáló tényezőre adott, hiperaktív válaszreakciójához kötik. A válasz az, amely kiváltja az ekcéma tüneteit. Sok olyan családnál is előfordul az ekcéma, ahol már van asztmában, allergiában szenvedő egyén. Plusz, a bőrhibák lehetővé teszik, hogy több nedvesség távozzon és több baktérium jusson a szervezetbe.

63858339 – man hand writing eczema with black marker on visual screen. business, technology, internet concept. modern business skyscrapers background. stock photo

Egyes embereknél vannak fellángoló időszakok, bizonyos anyagok vagy állapotok hatására. Az érdes, durva anyagok is okozhatnak ilyet. Másoknál a túlságosan meleg vagy hideg körülmények, egyes vegyszereknek való kitettség vagy állati szőr vált ki fellángolást. Felső légúti fertőzések vagy megfázás is lehet okozó, de akár a stressz is.

Az irritáló dolgok kerülésével, valamint gyógyszerekkel az állapot kordában tartható. Természetesen nem ragályos, nem átadható.

Hogyan kezelhető?

A cél ekcéma esetében az, hogy enyhítsék vagy megelőzzék a viszketést, mely fertőzéshez vezethet. A betegség a bőrt szárazzá, viszketővé teszi, ajánlottak a krémek és testápolók, melyek hidratálják azt. Általában akkor kell őket felvinni, ha a bőr nedves, vagyis fürdés után, hogy segítsünk a bőrnek megtartani a nedvességet. A hideg borogatás is segít a viszketés ellen.

A különféle gyógykészítmények, mint a hidrokortizon krém, a vényköteles krémek, kenőcsök kortikoszteroid tartalmúak, a gyulladás csökkentése végett írják fel őket. A fertőzést okozó baktériumok ellen – ha az érintett terület fertőzötté válik -, az orvos antibiotikumot is felírhat.

A kezeléshez tartoznak az antihisztaminok, a súlyos viszketés csökkentésére, vegyi anyagokat is használnak ugyanilyen célra (kőszénkátrányos kezelés). Az enyhe és közepesen súlyos ekcéma esetén lokális immunmodulátorként ismert gyógyszereket szokás javasolni, olyan krémeket, melyek megváltoztatják az immunrendszer reakcióját, hogy megelőzzék a fellángolásokat, de ezekkel szemben vannak aggályok is, sőt gyermekeknek 2 éves kor alatt nem adhatók.

Az ekcéma kitörései olykor megelőzhetők vagy súlyosságuk csökkenthető, ha gyakran hidratáljuk a bőrt. Kerülni kell a hirtelen változásokat a hőmérsékletben, páratartalomban. Csökkenteni kell a verejtékezés, a túlhevülés lehetőségét, a stresszt, az irritáló anyagok viselését, így a gyapjúét is. Az erős szappanokat, mosószereket, oldószereket szintén hanyagoljuk és figyeljünk minden olyan ételre, amely fellángolást válthat ki.

Pszoriázis

Gyakori bőr rendellenesség, mely vastag, piros plakkokat hoz létre a bőrön ezüstös pikkelyekkel. Apró, piros dudorokkal kezdődik, melyek nagyobbra nőnek és pikkelyesedni kezdenek. A bőr vastagnak tűnik, ám könnyen vérezni kezd, ha megsértjük vagy lesúroljuk a külső felét. A kiütések viszketnek, repedezett, málló, laza körmöket eredményeznek.

Honnan tudhatjuk, hogy pszoriázisunk van? Ha olyan kiütésünk képződött, ami nem gyógyul, keressünk fel egy orvost.

A pszoriázis okai

A pszoriázis pontos okát sem lehet tudni. Szakértők szerint több dolog kombinációja játszik szerepet a kialakulásában. Valami nem megfelelő az immunrendszer működésében, emiatt gyulladás alakul ki, új bőrsejteket képezve, melyek túl gyorsan formálódnak. Normális esetben a bőrsejtek minden 28-30 napban cserélődnek. A pszoriázis esetében az új sejtek 3-4 naponként képződnek és ahogyan váltanák a régieket, ezüstös pikkelyek jönnek létre.

A pszoriázisos kitöréseket vágások, karcolások, műtét, érzelmi stressz és komoly fertőzések is okozhatják.

Pszoriázis kezelése

Szerencsére számos módon lehet kezelni a betegséget. Egyes kezelések a sejtek növekedését lassítják, mások a viszketés és a bőrszárazság ellen hatnak. Orvosunk kiválaszt egy nekünk megfelelő kezelési módszert, mely a kiütések méretét, a testterületet, a korunkat és általános egészségi állapotunkat is figyelembe veszi.

A leggyakoribb kezelések a szteroid krémek, a száraz bőr hidratáló készítményei, a kőszénkátrány – a fejen jelentkező pszoriázist gyakran kezelik vele. Testápoló-, sampon és fürdő formában is elérhető. Hatékony a pszoriázis kezelésében az erős D-vitamin krém valamint a retinoid krémek.

A közepesen súlyos és súlyos esetekben a pszoriázisra az alábbi kezeléseket ajánlják:

Fényterápia: ultraibolya fény, mely lassítja a sejtnövekedést. A PUVA kezelés a gyógyszereket ötvözi az ultraibolya fény speciális formájával.

Methotrexate: egy gyógyszer, amely máj- és tüdőproblémákat okozhat, tehát csakis súlyos esetben használandó, az orvosok szigorúan ellenőrzik használatát. Lehet, hogy mellkasi röntgenre és májbiopsziára is szükség van.

Retinoidok: pirulák, krémek, gélek, melyek A-vitaminnal kapcsolatosak. A retinoidoknak súlyos mellékhatásaik lehetnek, beleértve a születési rendellenességet, vagyis terhes nőknek tilos az alkalmazása, de azoknak is, akik a közeljövőben terveznek gyermeket.

Cyclosporine: az immunrendszer elnyomására szolgáló gyógyszer, súlyos esetekben ajánlott, ha más kezelés nem válik be. Rongálhatja ugyanis a veséket és megemelheti a vérnyomást, vagyis az orvosoknak ezt a kezelést is szigorúan nyomon kell követniük.

Biológiai kezelések: ezek segítségével az immunrendszert blokkolják.

A cikket folytatjuk – az Akne és a Rosacea következik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Kása Attila

    Érdekes Béky László tudja gyógyítani ezeket a gyógyíthatatlan bőrbetegségeket, méghozzá nem ezekkel a veszélyes mértékkel hanem a vastagbél állapotának a rendbetételével. A youtube on is megtalálható az ezzel kapcsolatos előadás.