Bőr öregedés – 10 dolog, amit a környezet tesz a bőrünkkel

Mi van rossz hatással a legnagyobb szervünkre?

Amennyiben az egészségesebb és fiatalosabb bőr titkát keressük, fontos megértenünk, mi okozza a bőr öregedését. A genetika és az idő mellett a környezet nagymértékben hozzájárul. De mi mindenen keresztül?

Mint az régóta nem titok: a genetika igen nagy szerepet játszik abban, hogy a bőr öregedése mikor indul el. Hozzájárul természetesen az idő is, de nemcsak az. A külső és belső környezet egyaránt felelős.

A bőr a szervezet legnagyobb szerve, s ez védi a belsőket – a szervek mellett az izmokat, ereket, még a csontokat is -, mindentől, ami a környezetben megtalálható.

Ezért is nevezik a bőrt természetes gátlónak, mely a külső és a belső világ között van jelen. A bőr minden nap ki van téve olyan agresszoroknak, mint a levegőszennyezés, alváshiány, UV-sugárzás – ezek pedig 80 százalékban hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.

Ezeket a külső és belső agresszorokat, melyek a bőr öregedését is előidézik, együttvéve expozíciónak nevezik. Más szóval ide sorolható minden, amit eszünk, iszunk, lenyelünk vagy belélegzünk, beleértve minden víztípust, amivel érintkezünk, illetve a levegő minőségét.

Minden tárgyat befolyásol a környezet: a kinn hagyott autón, ha nap, eső, hó éri, több karcolás, rozsda keletkezik, s előbb halványul a színe, mint amelyik garázsban áll. Ugyanez a helyzet egy nyári szandállal, amelyet egész évszakban viseltünk és egy dobozban tárolt másik lábbelivel.

A bőr ugyanígy reagál a környezetre, olyan módon, ami látható – és láthatatlanul is. Luc Aguilar, expozíciós szakértő és biológus szerint az expozíció fogalma a rákkutatás területéről származik. Ez ugyanis főszerepet játszik a bőr egészségében, hiszen a bőr az elsőszámú védelmi vonalunk. Ha az expozíció gyengíti ezt a védelmet, az hozzájárul a bőr öregedéséhez, a látványos változásokhoz egy ember megjelenésében.

borapolas

Szerencsére, minél többet tudunk az expozícióról, annál inkább korlátozhatjuk a bőrt érő károsodást.

Az egyik legkiemelkedőbb tényező, mely a bőr öregedését és egészségét befolyásolja, a nap. Ezért is nagyon fontos a napvédő termékek használata. A másik leginkább kiemelt tényező pedig a légszennyezés – felgyorsíthatja az öregedés jeleit, így a ráncok és a sötét foltok jelentkezését is.

Lássuk, mi okozza még a bőr öregedését és egészségének romlását.

1.UV-sugárzás: oxidatív stresszt vált ki és a melanin túltermelését. Eredménye: ráncok, a bőr feszességének elvesztése, pigmentáció-változások, bőrrák.

2.Légszennyezés: bőrérzékenységet okoz, az E-vitamin szint csökkenését, valamint pH-egyensúlytalanságot. Eredménye: a pórusok megnagyobbodása, viszketés, pattanások, ráncok, egyenetlen bőrtónus.

3.Magasság: csökkent véráramlást, megnövekedett vízveszteséget idéz elő (plusz jelen van az erősebb UV-sugárzás). Eredménye: irritáció, ráncok, bőrfeszesség elvesztése, fakó megjelenés, bőr kiszáradás.

4.Utazás levegőben: megnövekedett vízveszteséget okoz, de a magasság és a sugárzás hatásai is jelen vannak. Eredménye: tompa, fakó kinézet, száraz bőr, enyhe ráncvonalak.

5.Hőmérsékletváltozások: a környezetben tapasztalható hőingadozások termál sokkot válthatnak ki, a bőr, mint védelmi vonal gyengülését, megnövekedett vízveszteséget. Eredménye: a bőrt kinyúltnak, durvának és száraznak érezzük.

arcbor, arcapolas

Belső tényezők

1.Dohányzás: a véráramlás nem megfelelő, a kollagén és az elasztin károsodik, megnő a vízveszteség. Eredmény: megereszkedett bőr, ráncok, hiperpigmentáció, fakó megjelenés.

2.Rossz táplálkozás: a helytelen étkezés a károsító szabad gyökök aktivitását növeli. Eredménye: a bőr nem igazán tudja meggyógyítani magát.

3.Stressz: a környezetből érkező stressz gyulladást okoz, a bőr védelmi funkciójának gyengülését váltja ki. Eredmény: viszketés, foltok, bőrérzékenység, pirosság.

4.Alváshiány: meggyengült immunválaszt, felesleges olajtermelődést vagy éppen kiszáradást okoz, bőrtípustól függően. Eredmény: fakó bőr, lekonyuló szemhéjak, duzzadt arc, sötét karikák.

5.Kozmetikai termékek: a smink bizony okozhat kontakt dermatitiszt – vagyis bőrirritációt. Eredménye: pirosság, dudorok, csalánkiütés.

Így tehát, ha tudjuk, mi minden eredményezheti a bőr öregedését és egészségtelenné válását, célszerű odafigyelni a lehetséges okokra.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.