Boldogság-gén

Egy génnek is köze lehet a boldogsághoz? Felmérések alapján kiderült, hogy az elégedettebb tizenéveseknél duplikálódás van bizonyos génekben.

Brit kutatók felmérésükben boldogabbnak találták azokat a tizenéveseket, akik egy gén változatai közül az egyik kópiát hordozták duplán, míg azok, akik a másik változattal rendelkeztek, kevésbé voltak elégedettek. A “boldogság gént” Jan-Emmanuel De Neve, a London School of Economics munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta. Megállapításaikat a Journal of Human Genetics című szakfolyóiratban tették közzé.

A tanulmányban 2574 amerikai kamasz adatait elemezték, akik egy kérdőívben adtak választ arra, hogymennyire elégedettek életükkel. Az adatok az Egyesült Államokban 13 éven át (1995 és 2008 között) lefolytatott országos vizsgálatból származtak (US National Longitudinal Study of Adolescent Health).

A genetikai információk forrása is ez a vizsgálatsor volt: a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy egy bizonyos gén mely változatai voltak jelen a felmérésbe bevont kamaszoknál. A szóban forgó gén az 5-HTT jelű, amely azért felelős, hogy az idegsejtek mennyire hatékonyan továbbítják a szerotonint, a tobozmirigy által termelt, hangulatot befolyásoló hormont. Az alacsony szerotoninszinttel élő emberek korábbi vizsgálatok szerint hajlamosabbak a depresszióra.

Az 5-HTT gén egyik – a “hosszú” – változata több szerotonin-transzporter jelenlétével jár együtt a neuronok sejtfalában, míg a másik – a “rövid” – variáns kevesebbel. Az eredmények értékelésekor úgy találták, hogy a két hosszú génváltozattal élők 69 százaléka válaszolta, hogy elégedett (34 százalék) vagy nagyon elégedett (35 százalék) életével.

gén két rövid kópiájával élőknek ezzel szemben csak 38 százaléka mondta, hogy elégedett (19 százalék) vagy nagyon elégedett (19 százalék) – idézte pénteken a megállapításokat a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Forrs: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.