Boldog házasság? – 5 dolog, amit tudnod kell házasságkötés előtt

Míg egyes párok felhőtlenül, „lebegve” készülnek az esküvőre, mások kissé óvatosabbak: szeretnének mindent megtenni az erős kötelék kialakításáért, mely egy hosszú és boldog házasság alapja. Mit kell ehhez tudnunk a frigy megkötése előtt?

Egy hosszú és boldog házasság alapjait le kell fektetni. Ha valóban életreszóló, erős köteléket szeretnénk kialakítani a párunkkal, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi szükségeltetik a hosszútávú egyetértéshez és kellemes közös napokhoz.

Íme, a boldog házasság alapja 5 pontba szedve.

1.Konstruktív kommunikáció: nagyon fontos, hogy mindkét fél ki tudja fejezni gondolatait, meglátásait, érzéseit a másik irányában – s hajlandó legyen meghallgatni őt. Ha elmulasztjuk megfigyelni, valóban jól működik-e köztünk a kommunikáció, nagy eséllyel problémák adódnak a kapcsolatban a frigy megkötése után. Ha szükséges, érdemes esküvő előtt akár egy tanácsadásra is elmenni a boldog házasság érdekében.

2.Kooperatív problémamegoldás: csapatként kell működni ahhoz, hogy a nehezebb helyzeteket is tudjuk kezelni és mindenre találjunk megoldást. Ha ez nem működőképes, közös életünkben előbb-utóbb kibukik a dolog s a boldog házasság kérdésessé válik. Amennyiben jól kommunikálunk és egy csapatnak érezzük magunkat, a kooperatív problémamegoldás általában teljesen természetes módon zajlik.

3.Elfogadás és megbocsátás: a jó párok azok, amelyekben a felek elfogadják egymást és képesek megbocsátani, sőt mindig látni a pozitív tulajdonságokat, s kevesebb figyelmet tulajdonítani a negatívabbaknak.

4.A „munka” és a szórakozás egyensúlya: boldog házasságban azok a párok élnek, akik megbeszélik gondjaikat, mielőtt azok túl nagyok lennének, s dolgoznak azon, hogy pozitív kontaktust tartsanak fenn egymással. Aki házasságot tervez, fontolja meg, vajon egyetért-e lényeges dolgokban a szerelmével. Például, hogy szeretnének-e gyermeket, hogyan nevelnék őket, milyen vallási beállítottságúak, miként állnak a pénzhez – a hosszú- és rövidtávú tervezést illetően is -, milyen érzéseik, gondolataik vannak a szexuális életükkel kapcsolatban. Vannak-e olyan tevékenységeink, amelyeket együtt szeretünk csinálni? Amennyiben ezekben a fontos témákban egyetértünk, jó eséllyel boldog házasságnak nézünk elébe.

5.A legjobb, ha minden természetesen jön: amennyiben egy páros két tagja között természetes könnyedséggel működnek dolgok, vagy csak egy kis irányításra van szükség, az jó alap egy működőképes házassághoz. A pártanácsadások is jó irányba viszik a dolgokat – s csökkentik a válások számát, növelve a partnerek elégedettségét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php