Bizarr és csodás megoldás: így növesztik a bőrünket!

Mi a teendő, ha orvosunk ezt javasolja? Hallottunk már a bőrnyújtásról? Egy viszonylag egyszerű eljárásról van szó, melynek során a szervezet számára lehetővé teszik extra bőr növesztését a rekonstrukciós műtétekhez.

Nincs is egyszerűbb gondolat annál, hogy ha valakinek szüksége van bőr rekonstrukcióra, a saját bőrét használják hozzá – a bőrplasztika azonban extra bőrt igényel. Hogyan juthatunk hozzá? A bőrnyújtás viszonylag könnyű művelet. A bőr alá – ahhoz a területhez közel, ahol majd a bőr rekonstrukciót végzik -, szilikon ballont helyeznek be, melyet ezt követően időnként sós vízzel töltenek fel. A bőr nyúlik és nő. Az eljárást leggyakrabban mell-rekonstrukcióknál használják az emlő eltávolítását követően – de akkor is, ha sérült bőrt szeretnének kijavítani, például születési rendellenesség, balesetek vagy nagy műtétek esetén, valamint bizonyos kozmetikai eljárásoknál.

plasztika_szotar1 daganat_szotar

Amennyiben orvosunk szövet-bővítést, vagyis bőrnyújtást javasol, mindent alaposan el fognak nekünk magyarázni. Mikor segíthet az eljárás, hogyan végzik és milyen eredmény várható. Minden kérdésre ugyanakkor nem kaphatunk választ, mert sok minden függ egyéni körülményeinktől is. Mindenesetre ha bármit nem értünk a bőrnyújtással és a bőr rekonstrukcióval kapcsolatban, kérdezzük meg sebészünket.

Ki a legalkalmasabb rá?

A bőrnövesztésre bárki alkalmas lehet – előnye származhat belőle a gyermektől kezdve az idősebb emberekig mindenkinek. Mint feljebb már említettük, leggyakrabban a kebel-rekonstrukcióknál használják, ahol nincs elegendő bőr az állandó implantátum befogadására, ezért bőr nyújtás nélkül nehézkes lenne a nő természetes megjelenésének visszaállítása. Jó megoldás a bőrplasztika a fejbőr cseréjére vagy áthelyezésére is, ahol a haj növekedése megnehezíti az elveszett szövet pótlását a test más területeiről. A bőrnyújtás általában kiváló eredményeket produkál, legyen szó akár a keblekről, akár az arc- vagy a nyak területeinek-, a kezeknek, karoknak vagy lábaknak a rekonstrukciójáról.

Nehezebb ugyanakkor a bőrnövesztés a háton, a törzsön illetve más olyan részeken, ahol a bőr vastag. Amennyiben a kérdéses terület komolyan károsodott vagy sebhelyes, ott a bőrnyújtás nem igazán kivitelezhető, mivel az eljáráshoz az első fontos követelmény az egészséges bőr.

bor15

A bőr növesztés előnyei és hátrányai

Egészen a közelmúltig a sebészek korlátozott számban foglalkoztak bőrnövesztéssel a károsodott szövetek rekonstrukciója kapcsán – ám a bőrnyújtás számos előnnyel járó technikát biztosít a számukra. Ez az eljárás ugyanis közel tökéletes bőr színt, szerkezetet és szőrnövekedést garantál, ráadásul, mivel a bőr kapcsolatban marad a donor térség vér-és ideg ellátásával, sokkal kisebb az esélye annak, hogy elhal. A bőrt nem kell egyik helyről a másikra mozgatni, ezért a hegek sem feltűnőek.

Ugyanakkor a bőrnyújtás hátrányairól is kell szólni. Például a szükséges időről, amelyet a bőrnövesztés igénybe vesz. Attól függően, mely területet fogják rekonstruálni, a bőrnyújtás 3-4 hónapig is eltarthat. Ez idő alatt persze a nyújtás csúnya dudort kreálhat, amely a mellrekonstrukciónál ugyan előnyös lehet, a test más részein azonban aligha. Az eljárás állandóan ismétlődő vizsgálatokkal is jár, mivel a sós vizet, mely növeli a gömböt, többször is a bőr alá kell fecskendezni. Vannak emberek, akik a kellemetlenségek figyelembe vétele után inkább más megoldást választanak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.