Bajt jelez-e az egy hétnél tovább tartó hasmenés?

A hasmenésnek az esetek többségében valami egyértelmű, banális oka van, ami néhány nap alatt rendeződik. De vajon betegséget jelez, hogy több, mint egy hétig jelen van? Dr. Németh Alízt, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusát, hepatológust kérdeztük a témáról.

Mennyi ideig tart egy „ártatlan” hasmenés?

Hasmenésről akkor beszélünk, ha híg, esetleg folyékony széklet jelentkezik naponta legalább háromszor. Időtartam szerint három kategória létezik:

  • Akut hasmenés: 1-2 napig tart és kezelés nélkül elmúlik.
  • Tartós (perzisztáló) hasmenés: 2-4 hétig tart.
  • Krónikus hasmenés: Állandó – esetleg vissza-visszatérő – hasmenés, ami tovább tart 4 hétnél.
A tartós hasmenés okát gasztroenterológus vizsgálhatja ki.

Foto: pixabay.com

Az akut hasmenés általában vírusfertőzés miatt alakul ki, és ez esetben nagyon sokszor más tünetek is kísérik, mint például hányás, hasmenés, fejfájás, láz, hidegrázás. 
A tartós hasmenés okai közt szintén gyakori a fertőzés, ami lehet vírusos (pl. Rotavírus), bakteriális (pl. Salmonella) vagy parazita által terjesztett.  Fertőző ágenstől függően ezek a fertőzések terjedhetnek köhögéssel, tüsszentéssel, fertőzött felület érintésével (elsősorban a vírusok), illetve szennyezett víz és élelmiszer által (főként a baktériumok és paraziták). Ebbe a csoportba tartozik az ún. utazók hasmenése, amely tipikusan azoknál alakul ki, akik nem megfelelő higiéniájú helyre utazván találkoznak kórokozókkal szennyezett vízzel, étellel. Ebből a fajta hasmenésből néhány esetben krónikus probléma is válhat. Ugyancsak tartós hasmenés alakulhat ki gyógyszer mellékhatások miatt, ilyen panaszt okozhatnak például egyes antibiotikumok, magas vérnyomás gyógyszerek.
A krónikus, vagyis 4 hétnél hosszabb jelen lévő hasmenés hátterében is megtalálhatóak fertőzések – különösen, ha nem kezelték azokat. Előfordulhat, hogy a fertőzés után valaki azt tapasztalja, hogy emésztési problémái vannak a fehérjék és szénhidrátok fogyasztásakor – ez fenntarthatja a hasmenést. Egyre gyakrabban mutatható ki étel allergia és intolerancia a krónikus hasmenés mögött. A két jelenséget fontos elkülöníteni, ebben a gasztroenterológus diagnózisa az iránymutató. (Az allergia általában heveny tüneteket okoz, míg az intolerancia többnyire „csak” emésztési gondokkal, hasfájással, puffadással jár.) Ezeken kívül emésztőszervi betegségek gyakori tünete is lehet a hasmenés, így például irritábilis bél szindrómáé, kontaminált vékonybél szindrómáé, cöliákiáé, és a bél gyulladásos betegségeié (pl. fekélyes vastagbél gyulladás, Crohn betegség). Ugyancsak krónikus hasmenés jelentkezhet hasi műtétek és hosszú távú antibiotikum szedés következtében.

Tudta, hogy az Aloe vera hasmenést és vastagbélgyulladást is okozhat?

A hasmenés házi kezelése

Mindenki előtt ismert, hogy banális hasmenés esetén elsősorban diétázni kell, könnyen emészthető ételekkel, mint rizs, pirítós, banán és almapüré, kis mennyiségű száraz, fehér hús, esetleg sós kekszek. Minden olyan étel kerülendő, ami fokozza a panaszokat, a tejtermékektől az alkoholig. Emellett sok folyadékot szükséges fogyasztani a kiszáradás elkerülése miatt. Ideális a tiszta víz, az ízesítetlen tea, esetleg az alacsony cukortartalmú sportitalok. Bizonyos esetekben szükség lehet vény nélküli szerekre is, ezek kiválasztásában a gyógyszerészek tudnak segíteni.

Foto:123rf.com

A tartós és a krónikus hasmenés okát tisztázni kell

Ha valakinek hetekig tartó hasmenése van, azzal mindenképpen foglalkozni kell – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – Ha a vizsgálatok során fertőzéses eredetet diagnosztizálunk, elrendelhetünk antibiotikumot, esetleg paraziták ellen ható gyógyszert. Az étel allergia és étel intolerancia vizsgálata nem mindig könnyű, de sokat segít, ha a beteg naplószerűen feljegyzi, mikor mit fogyasztott és arra hogyan reagált. Természetesen erre különböző modern tesztek is elérhetők, amelyek igen nagy pontossággal képesek kimutatni a panaszok forrását. Az emésztési problémák kezelése mindig az okoktól függ. Van, amikor elég csak bizonyos étkezési megszorításokat bevezetni, de sok esetben gyógyszeres kezelés szükséges, bizonyos súlyos esetekben pedig akár műtét jelenthet megoldást.
Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha valakinek túl erős vagy egy hétnél tovább tartó hasmenése van, és ha más tünetek is kapcsolódnak a panaszhoz. Ezek lehetnek akutak, mint a láz, a hányás, és lehetnek olyan tartós problémák is, mint a hasfájás, feszülés, puffadás, levertség, fogyás, vagy bármilyen más, szokatlan emésztési tünet.

Forrás: Hepatológiai Központ

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.