Az ondó színe megmutathatja, ha a férfi meddőségi gondokkal küzd

A férfiak szexuális teljesítményével, még inkább termékenységével kapcsolatban napjainkban egyre és egyre több cikk foglalkozik. Ez nem is csoda, hiszen ma már tudjuk, hogy az erősebbik nem magasabb arányban lehet felelős a gyermektelenségért, mint a gyengébbik.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Mi a gond?

A probléma a spermiumtermelésben keresendő. Az utóbbi 50 évben a spermiumszám jelentősen lecsökkent a férfiak szervezetében. Az átlagos 200 milli/ml-ről egészen az 50 milli/ml adatig, ami elkeserítő. Ehhez hozzá kell még tenni azt is, hogy a spermiumok minősége is komoly probléma, mely az étkezésből, az életmódból és egyes esetekben betegségekből, genetikából fakad.

Fotó: 123rf.com

A normál spermiumtermeléshez szükség van a megfelelő tápanyagellátottságra.

Tekintve, hogy jelenleg a Föld lakosságának mintegy negyede tápanyaghiányos állapottal küzd, nem csoda, ha a férfiak spermiummennyisége is megérzi a gondot. A termeléshez ugyanis a már jól ismert cink mellett számos más anyagra is szükség van, ráadásul ezek bevitele kevés, gondoskodni kell a megfelelő hasznosulásukról is. Azt látjuk, hogy az étkezés ehhez ma már kevés, vagyis táplálékkiegészítő, férfivitamin formájában érdemes bevinni a tápanyagokat a normál spermiumtermelését.

Fotó: 123rf.com

Ehhez az kell, hogy a kiválasztott készítmény szerves kötésben (citrát és glükonát) tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, és komplex legyen, vagyis lehetőleg sok anyag legyen jelen egyszerre a készítményben, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását is – akárcsak a hölgyek esetében a várandós vitaminnál, ahol szinte pontosan ugyan ezek a szempontok a kiemeltek.

Honnan láthatom, ha baj van?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy honnan tudhatjuk, ha gond van. Nos, a válasz az, hogy onnan, ha elmarad a gyermekáldás. Ha csak nem áll valamilyen betegség a háttérben, mely egyéb tüneteket is produkál, a férfi meddőségnek nem igazán vannak jelei – mondja Ratkó Tünde.

Kapaszkodók azonban akadnak, és ilyen az ondó színe is, mely egészséges esetben fehér, vagy inkább fehéres árnyalatú.

Az ondó több mirigy váladékából adódik össze, és a közhiedelemmel ellentétben a spermiumok csupán 2-5%-át adják. Mégis, ez a kis összetevő az egyetlen, mely alapesetben színnel rendelkezik, és ez a fehér. Minden más mirigy által termelt váladék áttetsző.

Ha az ondó színe megváltozik, az nem minden esetben gondot jelent. A sárgás árnyalat lehet vizelet jelenléte az ondóban, de lehet gyulladás is, a pirosas vérzést feltételez, de az elfogyasztott ételek és italok festékanyaga is megszínezheti az ondót. Az átlátszó váladék azonban azt mutatja, hogy nem elegendő a benne lévő spermium, vagyis nagy eséllyel a megtermékenyítés nehézkes vagy lehetetlen.

Öndiagnózis

Kár lenne hosszútávú következtetést levonni egy adagnyi ondóból, hiszen egyrészt elképesztően sok dolog befolyásolja azt, másrészt nem is értünk hozzá, hiszen az interneten kutatva is a teljes kép csupán töredékét láthatjuk. Hogy akkor miért kapaszkodó a szín? Mert ha a gyermekáldás elmarad, a férfi oldalát vizsgálni lényegesen egyszerűbb, gyorsabb, fájdalommentesebb és olcsóbb, mint a nőket alávetni egy sor meddőségi vizsgálatnak.

Így, ha az ondó színe nem megfelelő, áttetszővé válik, vagy felmerül a gyanú a spemiumok nem megfelelő számára, egy gyors mintaadás után az andrológus szakember pontos képet adhat nekünk arról, hogy a férfi képes-e a megtermékenyítésre orvosi értelemben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Sas Béla

    ” egyrészt elképesztően sok dolog befolyásolja azt, másrészt nem is értünk hozzá, ”

    Akkor mi a fasznak írtátok ezt a cikket ??

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.