Az igazi ok – avagy megoldás a problémákra

Ha egy problémának megtaláljuk az igazi okát – amiből az kifejlődött – és jól kezeljük, akkor a probléma megoldódik. Ha nem találjuk meg az alapvető okot, vagy nem jól kezeljük, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy a probléma egyre bonyolultabb, szövevényesebb és megoldhatatlanabb lesz.

Két alapvető hibát szoktunk ilyenkor elkövetni a kapcsolatunkban.

Az első: elfogadjuk a rossz helyzetet. Például egyre kevesebb dolgot beszélünk meg, és egyre felszínesebben. Ahelyett, hogy megoldanánk a problémát, megmagyarázzuk, és ezzel igazoljuk a fennálló állapotot. Ehhez persze bele kell vinnünk egy hamis állítást a dologba, hogy az jó magyarázattal szolgáljon.

Teljesen normális, hogy ennyi idő után már nem beszélgetnek annyit az emberek egymással.” Ennek persze megvan az a veszélye, hogy egyre kevésbé fogjuk érezni a késztetést arra, hogy javítsunk a kialakult helyzeten, sőt egy idő után nem is érezzük a változtatás igényét. Nemcsak hogy nem találtuk meg a valós okot, de már nem is akarjuk megtalálni.

Fotó: 123rf.com

A második: nem fogadjuk el a rossz helyzetet, de nem a valós miértet találjuk meg, illetve helytelenül járunk el. Például van néhány olyan téma, amivel kapcsolatban rendre zsákutcába futunk, ezért azt a döntést hozzuk, hogy ezeket tabuként kezeljük, és nem beszélünk róla. Pillanatnyi megoldásként tökéletes, de nyilván nem elég jó ahhoz, hogy közép- és hosszú távon eredményre vezessen, ezért az javaslom, áss le kíméletlenül a probléma valós gyökeréhez. Tudom, ez sokszor fájdalommal, akár saját magunkkal való konfrontálódással jár, de megéri. Soha nem az a kérdés, hogy mi van, mindig az a kérdés, hogy mi lehetne.

Szerző: Pilát Gábor 

Pilát Gábor

Pilát Gábor az elmúlt húsz évben közel 33.000 embert képzett értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeken, továbbá több mint 8 éve tart személyes coaching-ot, azaz terepmunkát az üzleti szférában. Az itt szerzett tapasztalat alapján már a kezdetektől azt figyelte meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

 

A jós 

Kártyát vet a jós, vagy üveggömbbe mered,

Szerelmet hazudik, meg egy jobb életet.

Veszélyt jelez, vagy szenvedést ígér,

Te meg küszködhetsz a sorsodért.

 

Folyton keresed a jelet, az égi jelet,

Eztán  így próbálod élni az életet.

És ha azt hiszed, hogy pénzért mindent vehetsz,

Akkor a jóslatért az életeddel fizetsz.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.