Az ideális (szex)kapcsolat

A Baszkföldi Egyetemen készült tanulmány szerint, sokkal kielégítőbb a szexuális élete azoknak a pároknak, ahol a felek biztonságban érzik magukat.

Gómez Zapiain kutatócsapata az emberek erotikus vágyaival kapcsolatos konfliktusait, a szexuális életükkel való megelégedettségük mértékét és egyéb szexuális viselkedésekkel kapcsolatos tényezőket tanulmányozott. „A tanulmány célja az volt, hogy az emberi viselkedés három alapvető jellemzője – a szexualitás, az érzelem és a törődés – közötti kapcsolatot vizsgáljuk meg. Arra kerestünk bizonyítékot, hogy egy pár kapcsolatának minősége attól függ, milyen mértékű a harmónia e három terület között” – számolt be Gómez.

A kísérleti alanyok – 111 nő és 95 férfi – 20 és 65 év közöttiek voltak, akadtak köztük egyedülállóak, házasok, kapcsolatban levők, elváltak, hetero- és homoszexuálisok egyaránt.

halo1

A résztvevőket először két csoportra osztották az alapján, hogy érzelmileg stabil, vagy bizonytalan típusok, majd a bizonytalanokat tovább osztották az alapján, hogy aggódó vagy ambivalens típusok-e. „A különféle típusok összekerülése előrevetíti a köztük előforduló konfliktusok mértékét” – fejtette ki a szakember. „Mindenkiben meg kell legyen a képesség arra, hogy a másikat támogassa, ha az rászorul, ugyanakkor képes legyen kifejezni saját igényét is, ha ő szorul a másik segítségére.”

Egy egészséges lelkületű ember mindkét szerepben helyet tud állni, a bizonytalan típusok azonban képtelenek erre. „Nagyon érdekes megfigyelni, hogy egy kapcsolaton belül, hogyan működnek a különféle típusok együtt. A legtörékenyebb párosítás akkor fordul elő, ha egy nyugtalan és egy szorongó kerül össze” – összegezte tapasztalatit Gómez Zapiain.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.