Az arccsont is öregszik?

Az arc öregedésével kapcsolatban általában mindenkinek a ráncok és a megereszkedő bőr jut eszébe. Egy új kutatás azonban kiderítette, hogy a csontok is veszítenek térfogatukból.

Ha a szarkaláb és a toka még nem lenne elég, fokozatosan kiszélesedik a szemgödör, a szemöldökcsont visszahúzódik, az arccsont élei elmosódnak. Tekintve, hogy az arccsontok tartják az arc szöveteit és a bőrt, ha ezek veszítenek tömegükből, akkor attól az arc meglöttyedhet, magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Robert Shaw, a Rochesteri Egyetemi Kórház plasztikai sebészetének vezető rezidense.

Csak kevesekről mondható el, hogy a tükörbe nézve az idő múlásával is elégedettek magukkal.

Így nyerhetjük vissza az arcunk fiatalságát és teltségét

A hölgyek számára nagyon rossz híreket tartogat a tanulmány, mely a Plastic and Reconstructive Surgery szaklapban jelent meg. Míg a férfiaknál hatvanöt év körül történik a legkifejezettebb csontvesztés, a nők esetében már negyvenegy-hatvannégy éves kor között elkezdődik a változás. Az arcberendezésük teljesen más lesz, mint húsz-negyven éves koruk körül. A csontveszteség magyarázza, hogy az egyszerű arcfelvarrás vagy bőrfeszesítés miért nem adja vissza a húsz éves kori kinézetüket.

Fotó: 123rf.com

“Az eredeti elképzelés szerint a bőr változik meg, elveszti rugalmasságát és zsírtartalmát. Az arcfiatalítás elsődleges megközelítési útját ezért a feszesítési eljárások jelentették. A legtöbben azonban sosem nyerték vissza korábbi külsejüket. A betegek fiatalkori fényképeket vittek magukról, de egyedül a bőrfeszesítéssel nem lehetett elérni azt az eredményt. Ha a bőr alatti szerkezeteket is átalakítják, azzal változik a bő kinézete is.” – mondta Shaw.

Munkatársaival CT-vizsgálatot végeztek százhúsz férfi és nő arccsontján. A felvételekből három dimenziós képeket alkottak, melynek segítségével részletesen megmérték az arccsont szerkezetét. Az eredményekből kiderült, hogy az öregedés során a szemgödröt alkotó csontok visszahúzódnak, így a gödör mérete megnövekszik. Már néhány milliméternyi visszahúzódástól megereszkedik a bőr a szem körül.

Ugyanez történik az arc közepén elhelyezkedő csontokkal. “Az erős, szép arccsont biztosít fiatalos külsőt, de ahogy öregszünk, az éles vonások egyre inkább elmosódnak.” – mondta Shaw. Az arcfelvarrást igénylők esetében a plasztikai sebészek töltőanyagokat használnak, például a test más részeiből eltávolított zsírszövetet, vagy pedig implantátumokat helyezhetnek be az elvesztett csont helyett. “Nincs rá lehetőség, hogy bárkinek is visszaadjuk a húsz éves arcát, de az arcimplantátumokkal egyes betegeknél jelentős eredmények érhetők el.”

Az emberi élet során a csontszövet folyamatosan képződik és pusztul. Az öregedéssel előfordulhat, hogy a csontképződés folyamata lelassul, így megeshet, hogy több szövet pusztul el, mint amennyi újonnan képződik. A csontsűrűség is csökkenhet, ami csontritkuláshoz vezethet. Dr. Phillip Haeck, az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének elnöke szerint a tanulmány mérföldkőnek számít, mert nagyon aprólékosan írja le az arccsontok változásait.

“Az öregedésben több tényező játszik közre. Mindegyiküknek szerepe van abban, hogy valaki hogy néz ki negyven, ötven vagy hatvan évesen. Befolyásolja a genetikai és külsődleges tényezők is, mint például a károsodás és a nikotin. Aztán ott van még a csontok és lágy szövetek térfogatvesztesége is.” – mondta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.