Az arc öregedési folyamatai orvosi szemmel

Az időt visszafordítani nem lehet, de az öregedés bőrünkön látható jeleit igen. Számos eljárás létezik ma már, amelyek segítségével éveket tagadhatunk le. A fiatalság megőrzéséhez azonban először az öregedés folyamatát kell ismernünk.

Az arc három vízszintes részre osztható: felső harmad, középső harmad és alsó harmad. 

Fiataloknál ezek aránya tökéletesen megegyezik, azonban az öregedési folyamat során ez megváltozik. A felső harmad a csontos és porcos szövetek megnagyobbodása és a lágyrészek megereszkedése miatt megnyúlik. Az arc középső részének aránya ugyancsak ezen okok miatt csökken. Az alsó rész magassága pedig az arc- és az állcsontok szerkezetének veszteségéből, valamint a bőr alatti kötőszövet elvékonyodásából, a középső harmad megereszkedéséből adódóan kisebb lesz.
bőr a kollagén és elasztikus rostok megfogyatkozása miatt fokozatosan elvékonyodik, rugalmassága csökken, a hialuronsav mennyiségének csökkenése miatt pedig szárazabb lesz. Külső károsító tényezők, hormonális változások, a bőr szárazsága, valamint az izom működés hatására fokozatosan jelennek meg a felületes, majd egyre mélyebb ráncok.  

zsírszövet mennyisége és eloszlása meghatározó az arc fiatalos megjelenése szempontjából. A zsír eloszlásának megváltozása, mennyiségének csökkenése, atrófiája jelentősen hozzájárul az öreg és nem harmónikus megjelenéshez. Emellett a szövetek feszességének és rugalmasságának csökkenéséből adódóan a gravitáció hatására a szövetek megereszkednek. A csontok szerkezete a öregedési során jelentősen megváltozik, volumenük, sűrűségük és szilárdságuk a hormonális változásra bekövetkező felszívódási folyamatok miatt jelentősen csökken. Ez a legkifejezettebben az állcsonton vehető észre, amelynek atrófiája a lágyrészekben bekövetkező volumenvesztéssel, rugalmasságcsökkenéssel és megereszkedéssel még inkább hozzájárul az állvonal egyenetlenségéhez.

Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos Esztétikai Központ vezetője szerint az orvos-esztétikai kezelések elsődleges célja az arc szimmetriájának helyreállítása a kontúrok elsimítása, az elveszett volumen pótlása, a bőr feszességének és rugalmasságának növelése, a megereszkedett szövetek megemelése által. Az egyes anatómiai régiók közötti átmenetnek finomnak és harmonikusnak kell lennie. 

arcapolas

Az elveszett volumen pótlása

A zsírszövet csökkenéséből adódó volumenhiány pótlásával és egyúttal megemelésével visszaállítható az arc fiatalosabb, harmonikusabb megjelenése.
Manapság az egyik leggyakrabban használt eljárás a hialuronsavas töltőanyaggal történő arcfiatalítás. A hialuronsav olyan 100% -ig felszívódó természetes anyag, ami az emberi bőr egyik alapvető alkotóeleme. Injekciós tűvel az arcba fecskendezve vizet köt meg, így megduzzadva képes kitölteni a volumenhiányos területeket, megemelni a megereszkedett arcot, feltölteni a ráncokat. Ezen kívül a bőrben a vízmegkötő képességéből adódóan biztosítja annak hidratáltságát, tónusát, rugalmasságát és puhaságát is.
“Ugyancsak népszerű a saját zsírral történő arcfiatalítás, amikor a páciens saját, őssejtekben* gazdag zsírját juttatják vissza a bőr alá. Egy olyan minimál invazív nem sebészeti orvos-esztétikai eljárás, amely során a test saját zsírsejtjeit fecskendezik vissza azokra a területekre, ahol volumenhiány jelentkezik az évek során (pl. orca, szemüreg, kézfej, fenék, mell), ráncos (pl. orr-száj közötti mély ránc, arc egyéb területei, mellkas) területeire. A beavatkozáshoz nem szükséges nagy mennyiségű zsír, így nem feltétlenül kell összekötni nagyobb területek zsírleszívásával, elegendő csupán a szükséges kb. 50-100 ml zsírmennyiség eltávolítása” – mondja a szakember.

A ráncok kisimítása, eltüntetése

Ahogy azt korábban említettük, a bőr szerkezetének megváltozása, feszességének, rugalmasságának és hidratáltságának csökkenése miatt kialakult statikus ráncok mélységét és számát elsősorban hialuronsavas töltőanyaggal lehet hatékonyan csökkenteni. Vannak azonban úgynevezett dinamikus ráncok, melyek a mimikai izmok hoznak létre elsősorban a homlokon és a szemek körül. Ezek eltüntetésében a leghatékonyabb módszer ezen izmok mozgásának blokkolása botulinum A toxin, vagy közismertebb nevén botox alkalmazásával. A kezelés gyors, fájdalommentes és az eredménye látványos. A kezelés során a ráncok kialakulásában szerepet játszó mimikai izmokba az orvos megfelelő mennyiségű Botox injekciót fecskendez egy nagyon vékony tűvel. A kezelés hatására a kezelt izmok ellazulnak, s a ráncok öt nappal a kezelést követően kisimulnak.

arcapolas

A bőr feszességének és rugalmasságának növelése

Az egyik leghatékonyabb bőrfiatalító eljárás a frakcionált lézeres kezelés – állítja Széchenyi doktor. “Ennek lényege, hogy nagyon kis ideig, a másodperc néhány ezred részéig a lézersugár előre meghatározott mélységig mintegy megégeti a bőrt, rengeteg apró lyukacskát létrehozva ezzel. Az irha sejtek ezáltal annyira erős ingert kapnak a beavatkozás által, hogy a bőr rugalmassága és feszessége szempontjából olyan fontos rostokat tudnak termelni, mint a kollagén vagy az elasztin. A kezelés hatását Drakula vagy PRP (Platelet Rich Plasma) terápiával kombinálva tovább lehet fokozni. Az eljárás során általában két speciális anyagot tartalmazó kémcsőbe kb. 30 ml vért vesznek le a vendégtől. Ezt követően azokat centrifugába helyezve különválasztják a plazmát a vörösvértestektől. A szétválasztott plazma magas koncentrációban tartalmazza a vérlemezkéket, növekedési faktorokat, a sejtek osztódását és a kollagén termelődését fokozó fehérjéket. Az így előkészített vérplazmát apró tűszúrásokkal, általában mezoterápiás pisztollyal vagy mezorollerrel egyenletesen juttatják be a bőrbe. Ezután a sebgyógyuláshoz hasonló folyamat zajlik le, amelynek egyrészt hozzájárul a lézersugár által okozott apró sérülések gyorsabb gyógyulásához, így a végén a bőr látványosan megfiatalodik”

A megereszkedett szövetek megemelése

A gravitáció és a bőr rugalmasságának, feszességének csökkenése miatt  megereszkedett bőr nem szép látvány. Az esztétikai helyreállítás bioszálas kontúrozással (Thread Lifting, Fine Thread Contouring) történik, amely az egyik legújabb és legjobb műtét nélküli  eljárás. A kezelés során a bőr meghatározott rétegébe hajszálvékony bőrbarát, steril szálakat szúrnak, melyek idővel felszívódnak. A szúrások és a szálak helyén regenerációs folyamat indul be, amely stimulálja a kollagén termelődését, felgyorsítja a helyi mikrokeringést, aktiválja a helyreállító folyamatokat. A bőr fiatalítása mellett a szöveteket is megemeli. A szálakat a ránctalanítás mellett alkalmazzák még az arc, nyak, kéz, mell, has és a kar felső részének formázásra is. Az eljárás egyszerű, kevés fájdalommal jár, nagyon rövid gyógyulási időt követően akár 2 évig is tart a hatása. 

A kezelés kombinálható fókuszált ultrahangos (HIFU) bőrfeszesítéssel. A nagy energiájú ultrahang hatása az epidermis és dermisz rétegen áthatolva – de azok működését nem befolyásolva – az irharétegben érvényesül. A hő hatására a szövetekben egy azonnali kontrakció történik, ami már a kezelés után látványos eredményt nyújt. A HIFU ultrahangos kezelési kúra feszesebb, simább felszínű bőrt eredményez; a ráncok mélysége csökken, a tág pórusok összeszűkülnek, a szemöldök vonala megemelkedik. A kezelést követően rögtön vissza lehet térni a normál hétköznapi tevékenységünkhöz, smink azonnal használható.

Forrás: New Beauty, purecom

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.