Autózás és szellemi hanyatlás

Az autóval való közlekedés biztonságot és lelki megnyugvást jelenthet az alzheimeres vagy demens betegnek.

A demens betegek számára nehézséget okozhat az autóból való ki- és beszállás. A betegség előrehaladtával az észlelési problémák fokozódhatnak, gyakran problémát jelenthet a szintkülönbségek észlelése. A beteg még inkább zavarttá válhat, ha elveszti tájékozódóképességét a ki- és beszállás során.

Fotó: 123rf.com

A következő néhány javaslat segíthet, hogy a demens beteg biztonságosan utazzon. Ezek a javaslatok megkönnyíthetik a gondviselő és a beteg autós közlekedését:

  • Egyenes felszínen parkoljunk az autóval, messze a padkától, hogy legyen elég hely lelépni a földre, valamint beülni.
  • Amennyire csak lehet, toljuk hátra az első ülést, hogy elég mozgástér legyen. Az anyósülésre általában könnyebb beszállni, mint a hátsó ülésekre.
  • Az textil üléshez könnyen odatapadhat a ruházat. Ildomos csúszós műanyagborítással ellátni a felületeket. Nyissuk ki először az első ajtót, majd fordítsuk úgy a beteget, hogy háttal legyen a menetiránynak. Fogjuk meg a beteg kezét, majd helyezzük a balt az ajtóra, a jobbat az ajtókeretre. Segítsük a beteget addig leereszkedni, amíg hátsója és combja el nem éri az ülést.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy utasunk lába az autón kívül van, és stabilan áll. Úgy irányítsuk a beteget, hogy oldalirányból üljön az ülésen.
  • Ha már ülő helyzetben van, segítsük be a bal, majd a jobb lábát. Ezt követően már előre tud fordulni. Csússzon hátra a háttámláig.
  • Kössük be a biztonsági övvel a beteget.
  • Ha utazás közben a beteg ki akarja csatolni a biztonsági övet, a csatot illesszük be fordítva, hogy nehezebben férjen hozzá a kioldó reteszhez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.