Áttörő dezodor – Új megoldás lehet a testszagra?

A cink-oxid a sebészetben már bevált

Potenciális új „fegyvert” dolgozott ki dán kutatók egy csoportja a testszag ellen – a cink-oxidot. Az ötletet az új dezodorhoz a kórházi sebesülések kezelése adta.

Lehetséges, hogy hamarosan a kezünkben lesz egy új, hatékony módszer a testszag ellen? Dán kutatók egy csoportja rájött, hogy a cink-oxid lehet a megoldás. A stratégiát a kórházi sérülések kezelése inspirálta: ha ugyanis cink-oxidot helyeznek nyílt műtéti sebekre, az csökkenti a corynebaktériumokat és a rossz szagot is, melyet okoznak – a szakemberek úgy gondolták, ez hatékony dezodorként is funkcionálhat.

A tanulmány szerzői egy kisméretű tanulmányról számoltak be: a korai kísérletekben 30 egészséges önkéntesen próbálták ki a módszert. A cink-oxid elpusztítja azt a két baktériumtípust, amely a hónaljban is testszagot vált ki – ezek a Corynebacterium spp. és Staphylococcus spp.

hónalj

„Annak ellenére, hogy nem tartalmaz illatanyagot, mint a hagyományos dezodorok, a résztvevők észrevették, hogy a cink-oxid eltüntetette a hónaljban tapasztalható testszagot, miután alkalmazták azt rajtuk” – mondta el dr. Magnus Agren, a koppenhágai Bispebjerg Kórház Sebgyógyítási Központjának vezető kutatója.

Egyelőre azonban nem lélegezhetünk fel: az illatanyag-mentes dezodor egyelőre nem elérhető, noha a Colgate-Palmolive, amely készíti és fizetett is a kísérletekért, abban bízik, hamarosan piacra dobhatja.

Felfedezésüket a kutatók a hollandiai Amszterdamban mutatták be az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusának találkozóján.

A testszagot elűző új módszerhez 13 napos tanulmány kapcsolódott. Ennek keretében 30 nőt és férfit kértek fel a szakemberek önkéntesnek, ők vállalták, hogy kipróbálják a cink-oxid hatékonyságát. Véletlenszerűen osztották el őket két csoportba, az egyiken alkalmazták a cink-oxidot, a másik csapat csak placebót kapott.

A kutatók mintát vettek a résztvevők hónaljában levő baktériumokból, s apró sérülést okoztak a területen. Az önkénteseket megkérdezték, észrevettek-e különbséget a két hónaljuk között, s ha igen, melyiknek jobb az illata.

 

A placebót kapott alanyokéval szemben a cink-oxiddal kezelt önkénteseknél jelentősen alacsonyabb volt a testszagot okozó baktériumok szintje – mutatta az eredmény.

Sőt, a cink-oxid hatására csökkent a hónaljban okozott apró sérülésből eredő pirosság is, illetve javult a gyógyulás sebessége.

A kutatók felfedezése egyelőre csak előzetesnek tekinthető, míg meg nem jelenik szaklapban, az eredmények azonban igencsak ígéretesnek tűnnek.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.