Amikor az áramütés szépít

Ha meghalljuk az elektroterápia szót, sokunknak egyből valami elektrosokkhoz hasonlatos eljárás jut eszünkbe. Élénk fantáziánk a filmek és innen-onnan összeszedett történetek alapján kapcsolhatja a szót ijesztő módszerhez, ami finoman szólva sem bizsergetően kellemes. Pedig valójában az! Sőt, ha egy kicsit beleássuk magunkat kiderül, mennyi gondunkra jelenthet megoldást!

Az elektroterápia néven összefoglalt kezeléseket négy csoportra oszthatjuk. Mindegyikben közös, hogy többnyire kiegészítő kezelésként, vagy kombinációként alkalmazzák, és céljuk izom és ízületi gondjaink gyógyítása, vagy immunrendszerünk általános javítása.
Mivel jellegükből adódóan direkt, vagy erőteljes érintést nem igényelnek, és pontosan célozhatók, műtét utáni fájdalom, csonttörés következtében létrejövő fájdalom, vizelet-inkontinencia, stressz, menstruációs fájdalom, vagy bénulásos kórképek esetében különösen kedvelt, és hatékony megoldást jelentenek.

TENS

Nem megrázó élmény

A masszázs szóra nem feltétlen az ultrahang segítségével végzett mechanoterápia ugrik be, pedig valójában egy mélymasszázsként definiálható módszerről van szó, melynek során ultrahang segítségével olyan szöveteket érnek el és mozgatnak meg, amelyeket a felszínen keresztül nem lenne lehetséges. A szó jó értelmében hatol csontig.

Vannak más esetek is, amikor a fentiekhez hasonlóan mélyen gyökerezik a problémánk. Ilyenkor a gyógyulást hozó hatóanyagot is célszerű mélyre juttatni. Ebben az iontoforézis lehet nagy segítségünkre, mely ionos töltésű részecskék bőrbe juttatását jelenti. Vízoldható anyagok szállíthatók vele, melyek a kezelt területen fejtik ki hatásukat. Mivel célzott megoldásról van szó, gyorsabb javulást eredményez.

Az elektroterápiás módszerek közül az interferencia-vákuum jellegű kezelések a leginkább közkedveltek, feltehetően azért, mert több fajtájuk fájdalmat csillapít, vagy görcsöt old. A célterületre irányított elektromos hullámok mélyen meleget idéznek elő, ezzel javítják a keringést és közvetve sok problémán enyhítenek. Krónikus gyulladás, idegi gyulladások (neuritis, neuralgia), de akár zúzódások kezelésére is alkalmazható. Az interferencia-vákuum tehát egy-egy testrészt érintő probléma lokális gyógyítására szolgál.

kombinációs ultrahang, interferencia 3

Elektroterápiára példát akár teleshop hirdetések közt is találunk: a bőrre ragasztható, TV-zés, olvasás, (komikusan) akár evés közben is izmot erősítő készülékek a szelektív ingeráram hatásán alapulnak. Természetesen ezekkel az otthoni készülékekkel a szakszerű kezelések nem helyettesíthetők. A megfelelő szakértelemmel és pontossággal végzett szelektív ingeráram kezelések az izmok határozott, de nem fájdalmas összehúzódásának sorozatát idézik elő. Ez különösen hasznos korábban sérült, vagy sorvadt területek erősítésére. Az áramerősség és a frekvencia finomhangolásával az előbb említettek mellett idegi jellegű gondokra, de akár fájdalomcsillapításra is bevethető a kezelés.

Vonzó lehetőségek

Fentieket kiegészítendő jön a képbe a magnetoterápia. Ennek a fizikai kontaktust teljesen nélkülöző módszernek okot és alapot is a rohamosan fejlődő technológia adott. A körülöttünk szüntelen keringő sugárözön és elektronikus készülékeink sokasága károsítja a testünk saját mágneses rezgését. Ironikus, hogy a helyreállításhoz is elektronikus szerkezetet használunk, de tekintsünk pozitívan a dologra; hiszen így a kényelmünket szolgáló gépek kártékony hatását az egészségünket szolgáló gépekkel ellensúlyozzuk.

Magnetoterápia 4

Testünk számára fontos a Föld mágneses mezeje hatására kialakult saját rezgés. Jó példa erre, hogy az űrhajósokkal szokás erre a célra készüléket szállítani, hiszen a Földtől távol a mágneses mezejének is híján vannak. Ez a terápia közvetett módon leginkább az immunrendszerünket segíti, így krónikus betegségek legyűrésében és közérzetünk javításában kaphat szerepet.
Az elektroterápiás kezelések széles palettájával – méregtelenítő Aqua detox-szal, galvánfürdővel, magnetoterápiával, szelektív és diadynamic ingeráram kezeléssel, interferencia áram kezeléssel, ultrahang interferenciával, TENS kezeléssel  – gyógyulhatunk a legnagyobb múltú hazai gyógy-wellness szállodákban, a budapesti, hévízi és sárvári Danubius Health Spa Resort hotelekben.

Forrás: https://napidoktor.hu/