Álláskeresés? Kapunyitási pánik?

Egyre többen kerülnek be az egyetemekre, főiskolákra, ennek következtében a frissdiplomás álláskeresők száma is megnövekedett

Az elhelyezkedés éppen ezért nem könnyű. Fontos tehát, hogy jól gondold meg, mivel szeretnél foglalkozni, mit vársz el leendő munkahelyedtől és ennek megfelelően állj neki az álláskeresésnek. Az álláskeresés sokáig tarthat. Ne ess kétségbe, ha nem egy-két napon belül szerzed meg álmaid állását.

Fogalmazd meg céljaid!

Első lépésként döntsd el, hogy mi a célod akár rövid, akár hosszú távon. Amikor elmész egy állásinterjúra, szinte mindenhol ez lesz az első kérdés, amivel találkozol. Ezért fontos, hogy határozott legyél, hiszen az, aki nem tudja, mihez akar kezdeni az életben, rossz benyomást fog kelteni, és egészen biztosan nem lesz sikeres az álláskeresése. Ne feledd, a magabiztosság és az elszántság már fél siker, ez alapján fog eldőlni az interjú további menete.

Küzdd le a pánikot!

Az álláskeresés nem könnyű feladat frissdiplomásként, de akkor sem az, ha valaki komoly szakmai múlttal szeretne munkahelyet találni. Pályakezdők esetén ismert jelenség az úgynevezett kapunyitási pánik, ami leginkább az önbizalomhiányban és a jövőtől való félelemben keresendő. A sikeres álláskereséshez tehát elengedhetetlen, hogy ezeket a félelmeket leküzdd.

munka32

Miért ne lenne önbizalmad, hiszen egy diplomát már megszereztél? Ez azt jelenti, hogy a felvételi nehézségeit is leküzdötted már egyszer. Biztos, hogy akkor is voltak benned félelmek a jövőt illetően és ez természetes. Próbáld meg élvezni az álláskeresést, ne akarj egyik napról a másikra elhelyezkedni, mert nem fog sikerülni.

Tanulj meg válogatni!

Pályakezdőként a munkanélküliségtől való félelem miatt sokan esnek abba a hibába, hogy elfogadják az első állásajánlatot, még ha nem is igazán szeretnének az adott pozícióban dolgozni. Ezért tanulj meg válogatni mind az állásra való jelentkezés során, mind a konkrét elhelyezkedési lehetőség kapcsán.

Előfordulhat, hogy jelentkezel egy állásra, ami a hirdetés alapján szimpatikus számodra, az interjú során azonban kiderül, hogy a leendő munka nem az elképzeléseidnek megfelelő. Ilyenkor merj nemet mondani, hiszen ellenkező esetben lehet, hogy elszalasztasz egy – talán már a következő héten, vagy éppen a következő hónapban érkező – sokkal megfelelőbb ajánlatot.

Kérdezz!

Kezdő álláskeresőkkel gyakran előfordul, hogy az első interjún nem mernek kérdezni, pedig jobb már az első körben tisztázni a feltételeket. Ellenkező esetben lehet, hogy elpazarolsz akár egy próbanapot is, és csak azután derül ki, hogy nem egészen ez az az pozíció, és nem olyanok a feltételek, mint amire számítottál.

Tehát már az első találkozáskor bátran kérdezz rá a fizetésre és az egyéb juttatásokra, a munkakör minden egyes részletére, hiszen ha már az elején kiderül, hogy nem a neked megfelelő állásra jelentkeztél, megspórolhatod a következő kört. és folytatódhat az álláskeresés.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.