Állapítsa meg bőrtípusa alapján, mennyire veszélyezteti a bőrrák

Nem csak a világos bőrűeknek fontos az éves anyajegyszűrés

 

Ha ismerjük a bőrtípusunkat, könnyen meg tudjuk állapítani, mennyire sérülékeny a bőrünk, mekkora a rizikónk a bőrrák szempontjából.

A Fitzpatrick bőrtípus skáláról és annak tanulságairól dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus beszélt.

6 bőrtípus ismert

1975-ben állította fel dr. Thomas Fitzpatrick azt a bőrtípus skálát, amely a nagyon világostól a sötétig 6 bőrtípust különböztet meg. Általánosságban igaz, hogy minél sötétebb a bőr, annál erősebb a természetes védettsége a sugárzás ellen, de hiba lenne azt hinni, hogy a sötétebb bőrű embereknél nem fejlődhet ki bőrrák. Az afroamerikai származású Bob Marley például 36 évesen hunyt el akrális lentiginosus melanoma következtében, ami a főként sötét bőrűeket érintő, ritkábbbőrrák típus.  

Határozza meg a bőrtípusát!

1. típus

Nem csak a világos bőrűeknek fontos az éves anyajegyszűrés.

Foto: 123rf.com

Vörös vagy szőke haj.
Világoskék, – zöld, – szürke szem.
Nagyon világos bőrszín és/vagy sok szeplő, nagyon gyorsan, enyhe napfényben is leég.
Bőrvédelem
Mivel ez a típus extrém módon kitett a károsodásnak és a különböző típusú bőrrákok kialakulásának, egész évben fontos nála a fényvédelem és lehetőleg a teljes testfelület takarása, hosszú ujjú ruhával, kalappal, napszemüveggel. Havonta ajánlott alaposan áttekinteni a bőrt, minden változást feljegyezni és bőrgyógyásszal ellenőriztetni. Változások nélkül is fontos az évenkénti anyajegyszűrés. 

2. típus

Világos, közepesen világos hajszín.
Kék, zöld, szürke szem.
Világos bőrszín, néhány szeplő, ami könnyen kipirul, alig barnul.
Bőrvédelem
Ez a gyorsan leégő bőrtípus a bőrráknak és a napfény okozta károsodásnak is meglehetősen kitett, ugyanolyan védekezés és ellenőrzési rendszer ajánlott neki, mint az 1. típusnak.

3. típus

Mogyorószín, középbarna hajszín.
Barna, sötétzöld szemszín.
Közepesen barna, bézs árnyalatú bőrszín, viszonylag jól barnul.
Bőrvédelem
A ritkábban leégő bőrtípus elsősorban a basalioma, a laphámrák és a melanoma
szempontjából veszélyeztetett. 10 és 16 óra közt ajánlatos kerülnie a direkt napfényt, reggel és késő délután bátrabban tartózkodhat a szabadban. A fényvédő termékek mindazonáltal fontosak. A havi önellenőrzés és az éves anyajegyszűrés ennél a típusnál is elengedhetetlen.

4. típus

Barna, sötétbarna haj.
Sötétbarna szemszín.
Sötét, olívás árnyalatú bőrszín, ami ritkán ég le, gyorsan, könnyen barnul.
Bőrvédelem
Ez a könnyen barnuló bőrtípus erősebb védettséggel rendelkezik, de természetesen nem lehet kizárni a bőrrák rizikóját ebben az esetben sem, és a fényvédelem sem elengedhető. Mivel kevesebb az anyajegye, talán könnyebb észrevenni a változásokat, de évente-másfél évente fontos a bőrgyógyászati ellenőrzés.

5. típus

Fekete haj.
Fekete, majdnem fekete szem.
Sötétbarna bőrszín, ami nagyon jól bírja a napot.
Bőrvédelem
Bár jellemzően nem tud leégni, ennél a típusnál is felmerülhet a bőrrák rizikója. Elsősorban az akrális lentiginosus melanoma fordulhat elő, ami a sötét bőrűeket nagyobb arányban érinti, és veszélye éppen abban áll, hogy többnyire később veszik észre és gyakran a napfénynek kevésbé kitett testtájakon vagy akár a körmön jelentkezik. Ezért két-három évenként ennek a típusnak is fontos a bőrgyógyászati szűrés.

6. típus

Fekete haj
Fekete szem
Afroamerikaiakra jellemző bőrszín, ami nem tud leégni.
Bőrvédelem
Bár nem fenyegeti a leégés és egyébként is erős védelemmel rendelkezik a bőr, de minden változást bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, különös tekintettel a tenyerekre, a talpakra, a lábfejekre és a nyálkahártyákra.

Nem létezik rizikómentesség

A teljes testtérképes anyajegyszűrés hatékony módszer a bőrrák felfedezéséhez.

Foto: 123rf.com

Mint látható, egyik bőrtípusnál sem lehet kizárni a bőrkárosodást, a bőrrák megjelenését, bár természetesen minél világosabb a bőr, annál komolyabb védelem és annál gyakoribb ellenőrzés szükséges – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – A megelőzésében igen fontos faktor a napfényvédelem, felismerésében pedig a rendszeres önellenőrzés és a bőrgyógyászati kontroll. Nem csak annak fontos évente részt vennie egy anyajegyszűrésen, akinek nagyszámú anyajegye van, világos bőrű, és akinek a családjában már előfordult bőrdaganat, ez mindenkinek ajánlott. Ilyenkor lehetőség van arra is, hogy ne csak a saját tapasztalatainkra hagyatkozva döntsünk egy-egy anyajegy mibenlétéről, hiszen például a teljes testtérképes anyajegyszűrés éppen azt a lehetőséget adja meg, hogy egy speciális szoftvert használjunk, amellyel felfedezhető egy új anyajegy jelenléte, a régi anyajegy változása. A kiszűrt anyajegyeket aztán videodermatoszkóp segítségével is átvizsgáljuk. Természetesen, ha bárki gyanús változást észlel, nem kell várnia az éves szűrésig, hiszen minél előbb felismerjük a problémát, annál könnyebben segíthetünk. Ha egy gyanús anyajegyet időben eltávolítunk, azzal akár életet is menthetünk.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.