Ajaknagyobbítás: hialuronsavval vagy saját zsírral?

Egyre többen vágynak gyönyörű, csábító ajkakra, így nem csoda, hogy az ajaknagyobbítás az egyik leggyakrabban igényelt orvos-esztétikai beavatkozássá vált világszerte a nők körében.

Az ajaknagyobbító eljárások segítenek az ajkak megjelenését javítani, ezáltal az elveszett önbizalmat is visszaadni, és az aszimmetrikus ajkakat is szépen lehet a különböző módszerekkel korrigálni. Több ajaknagyobbító technika létezik, és mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya – többek közt erről mesél Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

Az ajaktöltés célja elsősorban az ajkak formájának megváltoztatása, teltségének növelése a szebb esztétikai megjelenés érdekében. „Elsősorban azok szeretnének orvosi segítséggel változtatni az ajkaikon, akiknek az ajka mindig nagyon keskeny volt, vagy az évek alatt egyre keskenyebbé vált, ez pedig zavarja őket, nem elégedettek, ha a tükörbe néznek. A szépészeti beavatkozást nem csak akkor veszik igénybe a nők, ha szeretnék az ajkaik teltségét növelni, helyreállítani, hanem akkor is segítség lehet, ha az asszimetriát kell korrigálni” – mondja a szakember.

Hogyan történik az ajaknagyobbítás?

Ajaknagyobbítást vagy ajaktöltést az 1990-es évek előtt csak ritkán végeztek, napjainkra azonban az egyik legnépszerűbb orvos-esztétikai beavatkozássá vált. Többféle módszer, technika létezik már, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.„Az ajaktöltés hialuronsavval vagy saját zsírral, ma már teljes biztonságosan elvégezhető az orvos-esztétikai rendelőben. Ezekben az esetekben helyi vagy felületi érzéstelenítésben történik az eljárás, és nincs erős fájdalom, csupán kissé kellemetlen szúró és feszítő érzés. A szájfeltöltés általában 30-45 percig tart a beavatkozás típusától függően” – mondja Dr. Széchenyi Kornél.

Hialuronsav vagy saját zsír?

A hialuronsav a szervezetben is megtalálható természetes anyag, ami kivonva és átalakítva a legnépszerűbb töltőanyaggá vált a világon. A gél úgy viselkedik beinjekciózva, mint egy párna, ami támasztékot biztosít az arc struktúráinak, melyek az évek alatt az öregedési folyamatok során veszítettek volumenükből.

“Jelenleg a ránctalanítás, arctöltés és ajaknagyobbítás során használják leggyakrabban, de a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. A feltöltés során az ajkakat érzéstelenítő krémmel kenjük be, vagy helyi érzéstelenítést használunk a száj elzsibbasztásához, majd nagyon vékony tűvel hialuronsavat injekciózunk a felső és alsó ajkakba. Kialakítjuk az ajkak kontúrját, és növeljük teltségüket, fiatalosabb megjelenést biztosítva ezzel” – mondja.

A saját zsírral való feltöltés előtt is szükség van a száj elzsibbasztására, ekkor a zsírt általában a has vagy a csípő tájékáról nyerik. „A donorterületet elérzéstelenítjük, majd a zsírt egy speciális kanüllel vesszük ki egy fecskendőbe. A zárt rendszeren keresztül kíméletesen megtisztítva egy másik, vékony kanüllel injektáljuk vissza az előzetesen elérzéstelenített ajkakba” – részletezi.

A beavatkozás után előfordulhat, hogy átmenetileg duzzanat és bevérzés keletkezik az ajkak környékén, de ez megszüntethető pár nap alatt jeges borogatással. A szakember esetenként fájdalomcsillapító, antibiotikum vagy antivirális szer szedését is javasolja, és kéri a rágózás mellőzését, mert az fokozhatja a duzzanat mértékét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index