A zöld környezet támogatja a mentális egészséget

Ha van módja, költözzön kijjebb!

Azoknál az embereknél, akik a természettel szoros kapcsolatban nőnek fel, sokkal kevésbé alakul ki mentális probléma – hívja fel a figyelmet a dániai Aarhus Egyetem új kutatása. Aki tehát teheti, annak érdemes zöld környezetet választania.

A természethez közel élő embereknél jóval kisebb eséllyel jelentkezik mentális probléma felnőttként, mint azoknál, akik kevesebb zöld területen mozoghattak gyermekként – mutatott rá a dániai Aarhus Egyetem kutatása.

Közelmúltban készült tanulmányok szerint a mentális egészségügyi problémák egyre gyakoribbak – az Egyesült Államokban a szorongásos és a depressziós esetek száma is emelkedik. Az aggasztó trend mögöttes okai között több dolog is állhat: a modern élet egyre inkább stresszkeltő elvárásai, az állandó elérhetőség – az e-mailek, a telefonok, a közösségi média okán -, valamint a környezetszennyezés.

Kutatók a világ minden tájáról igyekeznek elkülöníteni egymástól e kockázati tényezőket, ezért az is változó, milyen módosítások szükségesek a mentális probléma megelőzésére egy-egy társadalomban.

Most az új dán tanulmány – melyet Kristine Engemann posztdoktori kutató és kollégái készítettek – összefüggést talált a gyerekkori természetközeli környezet és a felnőttkori kiegyensúlyozott mentális egészség között.

Kutatásához a csoport 1985 és 2013 közötti műholdas adatokat használt a zöld területek meghatározására, hogy lássa több mint 900 ezer dániai felnőtt gyermekkorának helyszínét. Az adatokat összevetették a populáció esélyét 16 féle különböző mentális probléma kialakulására, melyek felnőttkorban jelentkeznek.

Kiderült, hogy azok az emberek, akik zöld környezetben nőttek fel, 55 százalékkal kisebb valószínűséggel lettek betegek, azaz alakult ki náluk valamilyen mentális probléma felnőve.

Az eredmények ugyanazok maradtak akkor is, amikor a kutatók számításba vettek egyéb, potenciálisan módosító tényezőt. Például az emberek társadalmi-gazdasági helyzetét, a családi mentális egészségi problémáikat, illetve a vidéki és városi területek közötti migrációt.

Az egyedülállónak számító tanulmány arra is rávilágít, hogy minél több időt töltött valaki természettel körülvéve gyermekkorában – korai csecsemőkorától kb. 10 éves koráig – annál valószínűbb, hogy felnőttként jó mentális egészségnek örvendett.

Mindez azt jelenti, hogy a városoknak sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelniük a meglevő zöld környezet megőrzésére, sőt fejlesztésére.

Már korábbi kutatások is jelezték, hogy van összefüggés a levegő minősége, a környezetszennyezés foka és a mentális egészség csökkenése között – vagyis egyre nő a bizonyíték arra, hogy a természet igen fontos az ember pszichológiai jólétének fenntartásában.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.