A zene mégsem javítja a kreativitást?

Sokat hallani a zene kreativitást fejlesztő hatásáról, ám egy új tanulmány éppen ellenkező eredményre jutott.

A Közép-Lancashire-i Egyetem, a svédországi Gävle-i Egyetem és a Lancasteri Egyetem pszichológusai úgy találták, hogy a háttérzene negatívan befolyásolja a verbális kreativitást.

A tanulmányban résztvevők számára az egyik feladat az volt, hogy adott három szóhoz találjanak egy közös szót, mely mindháromhoz társítható (például sugár, szemüveg, tár, amihez a ’nap’ szó illeszthető). A kutatók három háttérzenét alkalmaztak: ismeretlen dalokat, szöveg nélküli hangszeres zenét, vagy ismerős szövegű dalokat. A negyedik kísérleti körülmény az volt, amikor nem szólt semmilyen zene, hanem csend volt.

A tesztfeladatok eredményeiből kiderült, hogy a csendhez képest a zene egyértelműen gátolta a verbális kreativitást, a lehetséges magyarázat szerint azért, mert zavarta a verbális munkamemóriát. Még az ismerős szövegű zene is károsan hatott, függetlenül attól, hogy javított-e a kedélyállapoton, vagy éppen lehangoló volt. Az is megállapítást nyert, hogy az az alacsony szintű háttérzaj, mely a könyvtárakban tapasztalható, a csendhez hasonlóan nem befolyásolja hátrányosan a kreativitást.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.