A tüdőfibrózis első jele a nehézlégzés és a száraz köhögés

A tüdőfibrózis több, mint 150 olyan betegségcsoportot foglal magában, amelyekben a tüdőszövet finom és rugalmas szerkezete sűrű, rugalmatlan szövetté alakul át, ami miatt nehézségbe ütközik az oxigénfelvétel.

Az intersticiális tüdőfibrózis ritka betegség. De már a kezdetén jól megkülönböztethető más hasonló tünetekkel járó szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi betegségektől, szívelégtelenségtől, akár asztmától. A hatperces sétateszt is szolgálhat adatokkal.

A tüdőfibrózis a tüdő hegesedésével járó folyamat.

Több, mint 150 olyan betegségcsoportot foglal magában, amelyekben a tüdőszövet finom és rugalmas szerkezete sűrű, rugalmatlan szövetté alakul át, ami miatt nehézségbe ütközik az oxigénfelvétel.

Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára az M1 Életkor című műsorában elmondta, a tüdőfibrózis első jele lehet, hogy az érintett nem bír lépcsőzni. Hozzátette, sokan ezt arra fogják, hogy eljárt az idő felettük, vagy esetleg pluszkilókat szedtek fel. Müller Veronika arra hívja fel a figyelmet, hogy a fulladás nem szokványos jelenség, sem időskorban, sem akkor, ha pár kiló pluszsúly van rajtunk.

A tüdőfibrózis első jele a nehézlégzés és a száraz köhögés

Rigó Mária tevékeny nyugdíjas, kutató, a Magyar Tüdőfibrózis Egyesület alapítója tüfőbirózisban szenved, egy éve nem volt kint a városi forgatagban, játszótéren sem volt unokáival. Sem a levegő, sem a homokozó pora, sem a mozgás nem segít az állapotán. Orrkanülön keresztül jut oxigénhez. Elmondta, az első figyelmeztető rosszulléte egy forgalmas zebránál történt, a szmogtól szívgörcsöt kapott.

Napjaink levegőszennyezettsége is hatással van a tüdő hegesedésével járó betegségfolyamatok kialakulására. A leggyakoribb első jel nem a rosszullét, összeesés, hanem a nehézlégzés és a száraz ingerköhögés.

Az intersticiális tüdőfibrózis ritka betegség. De már a kezdetén jól megkülönböztethető más nagyon hasonló tünetekkel járó szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi betegségektől, szívelégtelenségtől, akár asztmától. A hatperces sétateszt is szolgálhat adatokkal.

Müller Veronika elmondta, a recsegő hangok a tüdő felett, a tépőzárszerű zörej jellegzetes tünete a betegségnek. Részletes tüdőgyógyászati vizsgálattal és egy nagyfelbontású CT-vel, úgynevezett HRCT-vel a diagnózis felállítható. Hozzátette, csak a nagyfelbontású CT az, ami elég érzékeny, ahhoz, hogy egymilliméteres szeletvastagságokban megjelenítse a tüdő struktúráját.

Az oxigén – az élet

A mozgás – maga az élet. A pulmonológiai rehabilitáció gyógytornája nemcsak a mozgásról, hanem a levegővételről szól. Mert az oxigén az élet. Pulmonális fibrózisban a légzési munka megnő, hiszen egy merev tüdőt kell mozgatnia a mellkasnak, és sok esetben a mellkas is merevvé válik – mondta Gyöngyösi Kata gyógytornász.

A kutatások szerte a világon folynak. Vannak gyógyszerek, amelyeket 2015 óta Magyarországon is sikerrel alkalmaznak annak érdekében, hogy lassítani lehessen a tüdő elhegesedésének folyamatát.

Aki időt nyer, életet nyer. Igenis van remény. Éljük meg azt az időpontot, amikor már adnak olyan terápiát, amitől megáll a tüdőromlás” – mondta Rigó Mária.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.