A társfüggőség 5 jele

A társfüggőség, bizonyos emberekhez való túlzott kötődést jelent. A társfüggő ember érzéseit, akaratát és késztetéseit egy másik ember és közös viszonyuk határozza meg.

Munka-, alkohol-, cigi-, drogfüggőség. Ezek a problémák, sajnos nem új keletű dolgok. Napjainkban azonban újabb probléma, újabb fogalom jelent meg a kodepencia. Pszichológusok szerint a társfüggőnek kell a tudat, hogy szükség van rá, hogy nélküle a másik elveszne.

Rengeteg formában jelentkezhet, de a lényege ugyanaz: bizonyos emberekhez, vagy emberhez – valakihez – való túlzott kötődés. Gyakori, hogy a párok egyik tagja jobban, erősebben kötődik, mint a másik. Beteges társfüggőségről, dependenciáról viszont csak akkor beszélünk, ha a függőség nem kölcsönös és mértéke nagyon erős.

Itt van 5 kérdés, ha minden kérdésre igen a válaszod, akkor te is társfüggő vagy!

szakitas

1. Csak azért nem szakítasz, hogy ne legyél egyedül? Ergo félsz az egyedülléttől? Hogy mit fogsz csinálni, ha nincs melletted a párod?

2. Félelmeid irányítanak?

3. Üresnek és magányosnak érzed magad?

4. Állandóan aggodalmaskodsz és bűntudatod van?

5. Nem érzed magad szerethetőnek?

Ha ötből, öt pipa akkor bizony te társfüggő vagy!

Társfüggőség okai! Mint sok egyéb lelki probléma esetében, itt is a korai kapcsolatokban, a gyerekkorban kell keresnünk a hajlamosító tényezőket.

Két ellentétes élmény vezethet ide: az egyik, ha a szülő fojtogató szeretete, uralkodása, a magához láncolás a jellemző a gyerek életében, akkor nagy eséllyel nem lesz önálló, érett személyiség, és mindig szüksége lesz egy ilyen függőségi viszonyra.

A másik eset a szeretethiányos gyermekkor. Aki szeretethiányban nő fel, mindig kielégíthetetlen szeretetéhséggel fog küzdeni, és kapaszkodnia kell valakibe.

Forrás: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

  1. székely lászló géza

    Sajnos mindez ,amit leírtak…..nagyon igaz.

    Válasz
  2. székely lászló géza

    Sajnos mindez ,amit leírtak…..nagyon igaz. EZt követően azonban…nem szükséges,hogy ez az állapot fennmaradjon….

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.