A táplálkozás szerepe a száj egészségében

Szervezetünk egy összetett rendszer. Étrendünk – az elfogyasztott ételek mennyisége, illetve az étkezés gyakorisága – nagyban befolyásolja általános egészségünket, beleértve természetesen fogaink és fogínyünk állapotát is.

Szponzorált tartalom

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy ha túl sok cukros, ízesített italt fogyasztanak, vagy a kelleténél több alacsony tápértékű finomságot vesznek magukhoz, akkor hajlamosabbak lesznek a fogszuvasodásra és a velejáró kényelmetlenségekre. A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyerekkori betegség, ami teljesen megelőzhető.

Mi okozza a fogszuvasodást?

A fogszuvasodást a fogakon megtapadó lepedék okozza, amikor cukrokkal lép érintkezésbe. Ez savkárokhoz vezet, ami közvetlenül rongálja a fogakat. Éppen ezért minden olyan élelmiszer hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz, ami bármilyen cukortartalommal rendelkezik.

Fontos, hogy elolvassa a termékeken látható tápérték-címkét, hogy pontosan tudja, mit visz be a szervezetébe. A cukrok nem feltétlenül kerülhetők meg minden esetben, ilyenkor pedig érdemes a kevésbé cukros alternatívákat választani.

Fotó: 123rf.com

A leggyakoribb cukorforrások a péksütemények, az ízesített üdítők és a különféle édességek. Háziorvosától vagy dietetikusától szintén tanácsokat kaphat arról, hogy milyen élelmiszereket kerüljön, illetve melyekből fogyasszon többet egészsége megőrzése és/vagy javítása érdekében.

Amennyiben étrendjéből hiányoznak bizonyos tápanyagok, akkor szájában található szövetjei nehezebben állnak majd ellen a fertőzéseknek. Ilyenkor nagyobb eséllyel alakulhat ki ínyfertőzés, amelynek súlyosabb stádiumaiban foghullás is előfordulhat. Egyes szakértők szerint az ínyfertőzés gyorsabban súlyosbodik az olyan pácienseknél, akik nem visznek be elegendő tápanyagot a szervezetükbe.

Gondolkodjon el arról, hogy mit és mikor fogyaszt

Az egészséges életmód, illetve az egészséges fogak és fogíny megőrzése érdekében fontos tehát elgondolkodnia azon, hogy mit is készül enni vagy inni. Azonban nem csak az számít, hogy mit fogyaszt, hanem az is, hogy mikor készül enni. Törekedjen kiegyensúlyozott étrendet követni, és korlátozni a főétkezések közötti nassolások számát. Amennyiben speciális étrendet követ, fogadja meg orvosa tanácsait az étkezéssel kapcsolatban.

Tippek a száj és a test egészségének megőrzéséhez

Nagyon fontos, hogy nagy mennyiségű vizet fogyasszon a nap során, méghozzá egyenletesen elosztva, nem pedig egyszerre.

Mindemellett ügyeljen rá, hogy elegendő mennyiségben vegyen magához a fő élelmiszercsoportokból:

  • teljes kiőrlésű gabonák
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • zsírszegény fehérjeforrások: marhahús, szárnyashús bőr nélkül, halak, száraz babok és egyéb hüvelyesek
  • alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek

Korlátozza továbbá az édességek, nassolnivalók fogyasztását is. Amikor kedvet kap hozzá, válasszon az egészségesebb opciók közül (például gyümölcsök és zöldségek, egy szelet sajt stb.) Az étkezések során fogyasztott élelmiszerek kevésbé károsítják a fogakat, mint azok a nassolnivalók, amelyeket az étkezések között, véletlenszerűen fogyasztunk el a nap során. Ez azért van, mert a nagyobb (fő) étkezések során több nyál termelődik, a nyál pedig segít kimosni az ételmaradékokat az ember szájából. Ez csökkenti a savak káros hatását a fogakon.

Fotó: 123rf.com

Ne felejtsen el továbbá naponta kétszer fogat mosni, lehetőleg magas fluoridtartalmú fogkrémmel és puhaszálú fogkefével. Mindemellett, még ha nincsenek is panaszai, járjon el legalább fél évente fogorvosához egy alapos vizsgálatra, hogy az esetleges kezdődő problémákat még időben észrevehesse és orvosolhassa. Az időben felfedezett fog- és ínyproblémák általában sokkal egyszerűbben és kíméletesebben kezelhetők, mint a szövődményes, súlyosabb esetek.

Ha pedig esedékes a fogászati szűrővizsgálat, akkor válassza a Móricz Dental fogászatát Budapesten, ahol segítenek a fogszuvasodás megelőzésében és kezelésében!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.