A Szerelmesek kultúrája – a Valentin nap eredete

Bár még mindig sokan ellenzik a Valentin nap körüli felhajtást, tagadhatatlan, hogy az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Cikkünkből megismerkedhetsz az ünnep eredetével és történetével.

Február 14. , Valentin nap, a szeretet és a szerelem ünnepe. Az angolszász eredetű hagyományok szerint ezen a napon szokás kedves üdvözlettel, aprócska ajándékkal meglepni a szeretteinket, de főként a szerelmünket.

Az ünnep története és kialakulása nem teljesen tisztázott, több variációt is számon tartanak. Az egyik legenda szerint i.sz. 270-ben egy Valentin nevű katolikus pap lelkészkedett Rómában, amikor II. Claudius uralkodó a fiatal férfiaknak megtiltotta, hogy megnősüljenek, mivel úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válhatnak.

Fotó: 123rf.com

Valentin, felismerte, hogy ez a döntés mennyire káros a fiatal férfiak számára, és támogatta a titokban kötött házasságokat. Amikor II. Claudius rájött Valentin tevékenységére bebörtönözte. Valentin a börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával, és a legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt. Kivégzésének napján pedig üzenetet írt neki, amit így írt alá: “A Te Valentinod”.

Fotó: 123rf.com

A tudományos álláspont szerint a rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét, mely napon az emberek dalolva és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnephez hozzátartozott, hogy fiatal nők belerakták a nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belőle egy-egy nevet.

Így erre az estére mindenképp, de gyakran sokkal tovább is párok lettek. Az idők során a két hiedelem összefonódott, melynek eredményeképpen Szent Valentinra úgy emlékezünk, mint a szerelmesek védőszentjére, és az angolok már 1446 óta ünneplik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.